Elin Lundell på plats under aktivistisk fredsövning

Under fyra dagar samlades fredsaktivister från Sverige, Finland, Ryssland och Ukraina för att öva fred. Elin Lundell, som bland annat är engagerad i Kristna Fredsrörelsen, var en av deltagarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

För andra året i rad genomfördes Baltic Glory i den finländska staden Lovisa. På plats fanns ett hundratal fredsaktivister som ville knyta kontakter och inspirera varandra till aktiviteter i ickevåldets namn.

– Det har både varit intellektuella och praktiska övningar. Vi har till exempel gjort antimilitaristisk konst och varit ute på gatorna och demonstrerat, säger Elin Lundell.

Del i fredsarbete

För deltagarna från Ukraina och Ryssland är frågan om fredsinsatser konkret utifrån den pågående konflikten i östra Ukraina. Elin Lundell tror att möten mellan aktivister från olika länder och med olika erfarenheter är en del av arbetet för fred i Östersjöregionen.

– Det är väldigt unikt att samlas på det här sättet. Vi vill visa att vi är allierade aktivister och vänner från länder som anses vara motståndare.

Läs även | Kyrkor i USA tränar sig inför masskjutningar

Ickevåld självklarhet

Elin Lundell har tidigare arbetat för Kristna Fredsrörelsen och är nu en aktiv medlem. För henne är det en självklarhet att som kristen välja ickevåldets väg.

– Det finns mycket i evangelierna som kan tas upp för tolkning, men när det gäller att vi inte ska skada andra varelser är de väldigt tydliga. Jag ser det som en del i min kristna livsstil att motsätta mig våld i alla former.

Att en del församlingar i USA väljer att vapenträna sina medlemmar inför en eventuell masskjutning har Elin svårt att förstå.

– Våld föder våld. Lösningen är inte att reagera på det våld som pågår med mer våld. Det är bättre att gå till våldets orsaker och jobba med dem.

Läs även | Svenskt nej till kärnvapenförbud kritiseras från kristet håll

Läs även | Kristna freds: Se över vapenexporten till Indien

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat