Engelska kyrkan ska plantera församlingar

Över 100 nya församlingar i särskilt utsatta områden runt om i England. Det ska Engelska kyrkan plantera de närmaste åren i en satsning som presenterades i förra veckan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Med en riktad satsning på 27 miljoner pund, över 300 miljoner kronor, ska Engelska kyrkan bilda nya församlingar, bland annat i socialt utsatta förortsområden. Planen, som presenterades på onsdagen i förra veckan, har fått stöd av kyrkans högste ledare Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury i ett uttalande från kyrkan.

Där behoven är störst

– Engelska kyrkan existerar för att sprida de goda nyheterna om Jesus genom våra ord och handlingar. Över hela landet är kyrkor fyllda av liv, som delvis visas genom hur de älskar och betjänar sina samhällen. Jag är särskilt glad för att det här visar vår överlåtelse till att följa Jesus till de platser där behoven är störst i vårt samhälle, säger ärkebiskop Welby.

Lärjungaskola

I stiftet Canterbury planeras för nio nya församlingar i kuststäder. En pionjärkyrka i kaféstil, kallad Ignite, ska användas som modell för de nya församlingarna, skriver Christian Today.

I Southwell och Nottingham är målet 75 nya gudstjänstfirande gemenskaper fram till 2023, samt en lärjungaskola.

Ökat samarbete

Kyrkans generalsynod har också beslutat att låta lokala biskopar besluta vilka förkunnare från andra kyrkor som ska få tillåtelse att predika i kyrkans församlingar. Många pastorer från fristående kyrkor predikar redan i Engelska kyrkan, men de nya reglerna gör det lättare att tillåta det, rapporterar AP.