Nyheter

”Ensamma kvinnor samlas inte i forum för att hylla terror”

Aftonbladetmedarbetaren och författaren Pernilla Ericson skrev en krönika i våras om att man ska ”sluta dalta med incelmännen”.

Hur daltas det med incelmännen i dag?

– Männen beskriver i långa reportagetexter sitt stora lidande, hur oförmågan att inleda en relation har fått dem att fnysa åt våldtäkt, mötas i forum för att hata kvinnor, haka på antisemitiska konspirationsteorier, hylla terrorism. Vi har på kort tid sett två allvarliga terrordåd av incelmän, som hyllas i incelforum.

– Det finns oräkneliga ensamma, bortvalda kvinnor, som trots det inte samlas i forum för att hylla terror och förtryck. Incel är en manssport. Gäller det omyndiga pojkar så har föräldrarna ansvar att gå in i pojkrummen och på alla sätt bryta mönstret. Handlar det om vuxna har männen ett egenansvar. Ta tag i din situation. Sök hjälp. Vi som samhälle kan aldrig tolerera att man främjar terror och förtryck, och incelrörelsen ska bemötas på samma sätt. Och samhället ska självklart se till att hjälpen och vägen ut finns att tillgå, den frågan får aldrig handla om ekonomi och klass.

Läs mer Våldtäkter hyllas på öppna forum

Varför reagerar män och kvinnor olika på ofrivillig ensamhet?

– Vi ser stora skillnader, som självklart bottnar i de olika rollerna för män och kvinnor. Betydligt fler män än kvinnor saknar en nära vän, begår självmord, hamnar i missbruk, utsätts för och dör av våld från andra män. När kvinnor mördas är förövaren nästan alltid man, oftast en partner eller expartner.

– Skillnaderna märks såväl i samhällspositioner som i fördelningen i hemmet. Bristen på jämställdhet drabbar både män och kvinnor, och vi behöver prata om hur vi bäst bryter mönstren, både på samhälls- och individnivå.

Läs mer Incelsmän som mördar kvinnor

Fler artiklar för dig