Enskilda högskolan ger nätkurs om teologi och pandemier

Enskilda högskolan i Stockholm satsar i sommar på en kurs via nätet om kyrka och teologi i pandemiernas tid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– När allt ställs på ända bli behovet att samtala och studera större än någonsin, säger Joel Halldorf, docent vid EHS och kursansvarig. Därför kände vi att det var angeläget att ta fram en sån här kurs, för att ge människor en chans att läsa och reflektera kring vad coronapandemin innebär för kyrkan. Det är trots allt något som kommer att prägla församlingslivet en lång tid framöver.

I kursen, som inte kräver tidigare högskolestudier i teologi, medverkar också Sofia Camnerin och Frida Mannerfelt.

Man kommer att studera hur kyrkorna agerat under coronapandemin i dag, men också undersöka tidigare erfarenheter av pandemier i historien.

– Den är inte första gången kyrkan ställs inför en allvarlig pandemi. Kyrkan har behövt hantera epidemier både praktiskt och teologiskt under 2000 år. Under antiken och medeltiden slog pesten till regelbundet, och i modern tid har vi svåra influensa-epidemier och det stora Aids-utbrottet på 1980-talet. Den här kursen erbjuder en fördjupning i teologier som formulerats i dessa situationer, och ger oss en chans att både lära av och ta varning av historien, säger Joel Halldorf.

 

Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner