Envis kristen skola ger inte upp

Två gånger tidigare har Broskolan i Örnsköldsvik ansökt om att få starta kristet gymnasium.
– Det blir i så fall Sveriges första kristna gymnasium norr om Uppsala, säger rektor Stefan Häggström.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han är riktigt taggad nu, tillförordnade rektor Stefan Häggström. Två gånger har han och Broskolan fått blankt nej från Skolinspektionen och Skolverket om att starta ett kristet gymnasium, något Dagen skrivit om tidigare. Nu väntar han på besked en tredje gång.

– Jag står och stampar! säger han när Dagen når honom.

– Vi tror att den här skolan är helt rätt för kommunen, för ungdomarna och för integrationen. Den skulle kunna dra folk till Örnsköldsvik och öka attraktionen för hela Norrland. Vi har folk som flyttat hit från Holland för att gå på vår grundskola, säger Stefan Häggström.

Går beslutet igenom denna gång skulle Broskolan i så fall ha verksamhet på alla skolnivåer, från förskola till gymnasium. Det skulle även bli det fjärde kristna gymnasiet i Sverige och det allra första norr om Uppsala.

 

Läs mer: Kristna gymnasiet Broskolan fick nej igen

 

Anledningen till att Skolinspektionen och Skolverket sagt nej tidigare gånger har varit flera. Det har bland annat handlat om ekonomi och att skolan skulle sakna skolbibliotek. 

Stefan Häggström ser också en annan anledning till att kommunens bildningsnämnd varit motsträvig, inte minst nu senast i samband med den debatt om konfessionella skolor som blossat upp.

– Vi är en väldigt röd kommun och Socialdemokraterna säger tvärnej till konfessionella skolor. De vill inte ha fler skolor som segregerar, men jag menar att det är en helt felaktig uppfattning. Vi tror snarare att det är bra för vårt mångkulturella samhälle om det finns fler fristående skolor. Sverige är ett av de mest sekulariserade länderna, då är det svårt att möta människor som kommer från betydligt mer religiösa kontexter, menar han.

Socialdemokraterna i Bildningsnämnden har tidigare förklarat sin ståndpunkt i en debattartikel i lokaltidningen. De skriver bland annat att eftersom socialdemokrater är för alla elevers fri- och rättigheter har de "alltid avstyrkt ansökningar från religiösa friskolor, då vi anser att religiös påverkan inte är förenligt med dessa fri- och rättigheter". Ur Örnsköldsviks Allehanda 11 maj 2017.

 

Läs mer: Ny ansökan om kristet gymnasium

 

Men det är Skolverket och Skolinspektionen som har sista ordet. Besked ska lämnas i mitten av september, ett år innan gymnasiet är tänkt att starta.

På Broskolans kristna gymnasium kommer det i så fall finnas möjlighet att läsa två olika program, ett samhällsprogram med inriktning entreprenörskap och ett vård- och omsorgsprogram. Men fram till dess är det bara för Stefan Häggström och de föräldrar och ungdomar som hoppas på en ny friskola att vänta.

– Jag vet flera föräldrar som ber för detta. Och jag vet att efterfrågan är stor, säger Stefan Häggström.