Equmenia tar Gud till årets dansbandsvecka i Malung

Den årliga Dansbandsveckan i Malung har fått ett nytt inslag. Ett gäng från Equmeniakyrkan bjuder på fika och samtal om Gud och livets mening.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Lena Bergström svarar i mobilen. Hon och fyra kollegor från samfundet befinner sig mitt i folkvimlet på Svenska dansbandsveckan, ett arrangemang som lockar omkring 40 000 besökare till dalaorten som tillvardags har 5 000 invånare. Det är första gången som Equmeniakyrkan är på plats vid det här arrangemanget.

 

Vad gör ni på Svenska dansbandsveckan?

– Vi har ju sedan ett tag tillbaka en husvagn i Equmeniakyrkan som man kan få ta med sig ut på olika platser där människor möts och så försöker vi få ihop ett team med människor som samtalar med folk, säger Lena Bergström som sedan ett år tillbaka är evangelist i Equmeniakyrkan.

Dessförinnan arbetade hon som regional kyrkoledare i samfundet. I Malung har hon sällskap av Johan Wikström, Kerstin Rask Lind, Thomas Lind och Pia Sundström.

– Vi har också bra stöd av lokala medlemmar i församlingen Lillmokyrkan här i Malung, påpekar Lena Bergström.

Vad får ni för reaktioner från folk?

– Den allra vanligaste kommentaren är: Åh, vad bra att ni är här! Vi bjuder på kaffe och bullar och så pratar vi med folk. Samtalen varierar alltifrån "trevligt väder" och "glad att ni är här" till djupa och långa samtal. Det finns ett tydligt behov hos många att få prata och ställa frågor om Gud.

– Spontant satte vi upp en lapp här med en fråga: Var bor Gud? Den vill många svara på och fundera över. Det visade sig vara en bra fras. Vi är här för att vi tror att vi som kyrka behöver vara där människor möts.

– Det har också varit väldigt positivt från festivalledningens sida. Vi har fått en jättebra plats och fantastiskt fint bemötande.

Är det fler kristna på plats på Dansbandsveckan?

– Svenska kyrkan har lite samlingar i anslutning till veckan, men här på området är vi ensamma.

Har du hunnit ta dig en svängom själv också?

– Inte jag, men det är väl någon i gruppen som gjort det.

Lena Bergström berättar att Equmeniagänget håller till i utställningsområdet som heter Gröndlandsparken. Där är det program mellan 12 och 17 dagtid och sedan kommer gänget tillbaka till husvagnen och finns där från klockan 20 fram till midnatt. Visst förekommer fylla, konstaterar hon, men folk är huvudsak glada och trevliga.

– Kvällstid är en bra tid för samtal och det är en tydlig trend att folk nyktrar till när man börjar prata med dem.

Dansbandsveckan avslutas på lördag, men torsdag är sista dagen som gänget från Equmeniakyrkan är på plats.

Har detta gett mersmak?

– Jajaja! Vi pratar redan om hur vi ska göra nästa år.

Gillar du dansbandsmusik?

– Nu gör jag det.

Läs fler artiklar om Equmeniakyrkan

Alla tidigare artiklar
Sex före äktenskap
Cilla Eriksson skriver slutreplik i debatten om sex före äktenskap.
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash
Foto: Zoriana Stakhniv / Unsplash