Equmeniakyrkan flyttar anställda till Göteborg - får kritik

Equmeniakyrkans kommunikationsavdelning ska flyttas från Stockholm till Göteborg. Men beslutet väcker reaktioner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Beslutet har tagits av Equmeniakyrkans ledningsgrupp, det vill säga de tre kyrkoledarna, alla nationella chefer och regionala kyrkoledare. Equmeniakyrkans kyrkostyrelse har informerats om beslutet, men hur verksamheten organiseras är inte en fråga för styrelsen, skriver Sändaren.

Som skäl till varför just den avdelningen flyttas anges bland annat en grundläggande tanke att så mycket av verksamheten som möjligt ska ligga ute i regionerna, nära medlemmarna.

– Att vi föreslår region Väst beror delvis på att regionen kommer att få ett nytt kontor inom en snar framtid där vi kan ge plats för kommunikationsavdelningen. Region Väst är också en av de största regionerna med flest församlingar, säger Lasse Svensson till tidningen.

"Dåligt utrett"

Men kritiken mot beslutet är stor. Personalen på kommunikationsavdelningen anser att det är dåligt underbyggt och några har aviserat att de inte kommer att flytta till Göteborg. På avdelningen finns sex tjänster.

Facket menar bland annat att beslut om en flytt inte borde tagits innan frågan om var kommunikationsavdelningen ska vara lokaliserad var ordentligt utredd. Men det finns också de som är positiva. Förslag har kommit om att flytta hela Equmeniakyrkans kansli från Stockholm till Göteborg.

VIll flytta innan sommaren

Kyrkoledningen vill att en flytt till Göteborg ska ske innan sommaren. I så fall tyder det mesta på att kommunikationsavdelningen kommer att bli hyresgäster i region Västs lokaler på Överås. Planer finns på att flytta hela regionkontoret till lokaler sammanbyggda med St Jakobs kyrka i centrala Göteborg.

Debatt