Equmeniakyrkan och Pingst: Djupt olyckligt med sektstämpel

”Olyckligt och djupt beklagligt”. Det säger två kyrkliga representanter apropå den sektstämpel som Migrationsverket satt på Equmeniakyrkan och Pingströrelsen i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Migrationsverkets harnyligen beslutat att utvisa en iransk familj som vill stanna i Sverige för att de konverterat till kristendom. Fallet är ett av många under senare år. I avvisingsbeslutet beskriver Migrationsverket Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan som ”två olika sekter”.

Dagen ringde till Andreas Ardenfors, verksamhetsledare för Pingst församling, och Pär Alfredsson, chef för nationella enheten i Equmeniakyrkan.

Båda är kritiska när de får veta om den iranska familjens avvisningsbeslut.

109253.jpg– Jag känner inte till detta specifika fall, men om Migrationsverket använder uttrycket sekt om en pingstförsamling så är det väldigt olyckligt, säger Andreas Ardenfors.

Han menar att alla de tusentals som tillhör pingstförsamlingar runt om i landet inte känner igen sig i en sådan beskrivning.

Läs även: KD rasar efter sektstämpling - tar frågan till riksdagen
 

Pär Alfredsson tycker att ordet sekt om Equmeniakyrkan i Sverige är felaktig.

– Jag reagerar mot den beskrivningen, den låter diskvalificerande. Det är djupt beklagligt. Equmeniakyrkan är en öppen organisation med djupa demokratiska rötter mer än hundra år tillbaka i tiden, påpekar han.

Läs också: Migrationsverket kallade frikyrkor för sekter
 

Problematiskt uttryck

Båda anser att det är problematiskt att en svensk myndighet med ett så stort mandat använder sådana uttryck.

109254 stående.jpg– Frikyrkan i Sverige är en folkrörelse som betytt mycket för att bygga upp Sverige till det land det är i dag.

Drygt 250 av Equmeniakyrkans församlingar jobbar i dag med integration på olika sätt, berättar Pär Alfredsson.

Andreas Ardenfors tycker att beskrivningen sekt rimmar illa med de signaler man tidigare fått från Migrationsverket.

– För inte så länge sedan berömde Migrationsverkets generaldirektör kyrkornas engagemang i dessa frågor. Han sa då att utan frikyrkorna hade vi aldrig klarat flyktingkrisen 2015.

Läs också: Så här svarar Migrationsverket svarar på kritiken

 

Men hur kan begreppet sekt då finnas med i ett avvisningsbeslut?

– Det handlar nog om brist på kunskap. Vi måste hjälpa Migrationsverket att förstå kristen tro och religion bättre, menar Andreas Ardenfors.

– Handläggare inom Migrationsverket behöver absolut ytterligare kunskap om tro och samfundskunskap, säger Pär Alfredsson.

Den 2–3 februari hålls en konferens i Botkyrka för de inom Pingst som jobbar med flyktingfrågor. Kanske kommer frågan upp i samtalen då.

 

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar