Equmeniakyrkan vill bryta medlemstappet med temadagar

Vikande medlemssiffror och små församlingar. Men Equmeniakyrkan i Mittsverige ser också nya möjligheter – och har därför bjudit in församlingarna i regionen till temadagar med rubriken "Öppnare än vi tror".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det kan vara lätt att få känslan att kyrkan har spelat ut sin roll, eller att svenskarna inte är intresserade av andlighet och kristen tro, när församling efter församling tvingas lägga ned, främst på landsbygden.

Men i Equmeniakyrkans region Mitt tycker man sig se även en annan verklighet: Nysvenskar som blir döpta, gammelsvenskar som vill ha ett sammanhang och unga människor som söker mening och samtal på ICA.

Senaste tiden har man därför bjudit in till fyra samlingar på temat "Öppnare än vi tror", i Östersund, Sundsvall, Falun och Gävle. Syftet har varit att föra dialog i församlingarna om vad som håller på att hända och hur man kan inspirera varandra att nå nya människor.

– Vi kristna är ibland mer rädda att prata om vår tro än vi behöver vara. Det finns inte så mycket fördomar som vi tror, säger Sara Löfstedt, församlingsutvecklare för Equmeniakyrkan i region Mitt.

Sara Löfstedt, församlingsutvecklare för Equmeniakyrkan i region Mitt.
Foto: -

Läs mer Equmeniapastorer om medlemstappet: En sorg att vi är i detta superallvarliga läge

 

Psykisk ohälsa folksjukdom

Pär Alfredsson, chef för nationella enheten inom Equmeniakyrkan, har varit en av talarna på temat "Öppnare än vi tror". Han pekar på att psykisk ohälsa är den nya folksjukdomen och att de existentiella frågorna om meningen med livet ligger nära många i dag.

Vidare lyfter han fram att över en miljon svenskar säger att de är andliga, men inte kristna.

– Jag brukar använda uttrycket att "stenarna ropar" efter det som evangeliet har att bidra med. Sekulariseringen har gått ett varv. De unga har ingen förutfattad mening längre utan är ofta vidöppna för tro, säger han.

– Vi behöver som församlingar stärka vårt andliga självförtroende kring detta.

Läs mer Missionskyrkan i Södra Vi gör återstart – i stället för att lägga ner

 

Vill starta 50 nya församlingar

Equmeniakyrkan nationellt har satt upp ett riktningsmål om att vända det nuvarande tappet av cirka 1 000 medlemmar om året till en tillväxt på tre procent. Man har också ambitionen att starta 50 nya församlingar till 2025, och har nu drygt 20 "planteringar" igång.

– Frågar du en bonde så vet han vad som växer. Vi behöver som kyrka också titta på våra "åkrar" och bli medvetna om vad som ger skörd. Förstå vad som är behoven.

Pär Alfredsson, chef för nationella enheten inom Equmeniakyrkan
Foto: Equmeniakyrkan

– Jag önskar se en rörelse där Jesus är i centrum, säger Pär Alfredsson.

Läs mer Lasse Svensson: Allvarligt läge för Equmeniakyrkan

 

Kraft i små grupper

Sara Löfstedt är medveten om små församlingar på landsbygden som inte orkar mer, utan tvingas lägga ner. Men hon ser också många små kyrkogrupper "med en enorm vilja och kraft", uppger hon.

– Det kan vara sex medlemmar i församlingen, men 20 personer på gudstjänst. En del av dem är extremt mycket mer missionella och utåtriktade än många större församlingar. Vi vill utmana och inspirera det som redan glöder.

I Jämtland startar Equmeniakyrkan nu en av två så kallade "växtpooler", som innebär att åtta församlingar i landskapet får möjlighet att anställa 2-3 pastorer gemensamt med hjälp av nationellt stöd. I dag finns bara en enda pastor, stationerad i Östersund.

– Jag är glad att få jobba i en rörelse som nu sätter personal, resurser och fokus på tillväxt. Vi kan inte skryta med att vi är bäst på arenan, men ambitionen är att vi vill, säger Pär Alfredsson.

– Det här är inte för att vi ska rädda ett samfund, utan för att människor ska nås av evangelium.

Läs mer Joakim Hagerius: Equmeniakyrkan behöver nytt mod

Läs fler artiklar om Equmeniakyrkan

Alla tidigare artiklar

Stort medlemstapp i Equmeniakyrkan

Dagen har senaste tiden skrivit om att Equmeniakyrkans drygt 650 församlingar har tappat cirka 1 000 medlemmar om året sedan 2012, ner till 61 500

Pastorer i Equmeniakyrkan har efterlyst sorg över situationen - för att sedan kunna gå vidare.

- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo