Equmeniapastorer tycker till om nya kyrkoledarna

Förslaget till ny kyrkoledartrio i Equmeniakyrkan möter positivt bifall när Dagen gör en rundringning. Kyrkoledarnas utmaning: Att hjälpa församlingarna nå nya svenskar med evangeliet.
– Vi ska vara breda som samfund, men vi måste också våga vara vassa och sticka ut, säger Peter Lindroos, pastor i Equmeniakyrkan i Alingsås.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tidigare i veckan kom nyheten att Equmeniakyrkans styrelse föreslår omval av kyrkoledaren Lasse Svensson för ytterligare fyra år. Men där finns också två nya namn till biträdande kyrkoledare: Karin Wiborn, i dag generalsekreterare för Sveriges kristna råd, samt Joakim Hagerius, opinionsredaktör på Dagen och tidigare pastor i Saronkyrkan i Göteborg (EFK).

De ska väljas vid kyrkokonferensen i Malmö 21-23 maj.

När Dagen ringer runt till några pastorer inom Equmeniakyrkan är det övervägande nöjda röster kring förslaget som möter.

– Det kan bli en jättespännande kombination med de tre, säger Anna Karlsson, pastor och föreståndare i Vetlanda Missionsförsamling.

– Nu behöver de hjälpa församlingarna att hitta vägar att nå ut. Det är den viktigaste frågan som kyrkoledningen bör bekymra sig om. Jag sitter här själv och funderar tills hjärnan blöder om hur vi får människor att komma inom hörhåll för evangeliet.

 

Anna Karlsson, Vetlanda.
Foto: -
Anna Karlsson.
 

Vill stötta nya ledare

Anders Marklund i Equmeniakyrkans församling på Hönö vill se en kyrka som har tydligt fokus på Jesus Kristus och att hjälpa människor till honom. Han ser de tre föreslagna som lyssnande personer och vill som lokal pastor vara med och stötta dem, uppger han.

 


Anders Marklund.
 

Lasse Svensson beskrivs allmänt med ord som "kontinuitet", "folklighet" och "social gåva att samla kyrkan". Hos Karin Wiborn lyfts de ekumeniska relationerna fram som en styrka, liksom hennes erfarenhet som tidigare missionsföreståndare i Baptistsamfundet och processen när tre samfund gick ihop till Equmeniakyrkan.

Joakim Hagerius uppfattas ha lite av "utifrånperspektiv" från en stor församling inom Evangeliska frikyrkan samt i samhällsdebatten på Dagens ledarsida.

Läs också Joakim Hagerius: Varför lyckas inte Equmeniakyrkan bättre?

 

Efterlyser föryngring

Peter Lindroos, föreståndare för den näst största församlingen i samfundet, Equmeniakyrkan i Alingsås, säger att "det är bra personer allihop. Man behöver inte vara orolig".

– Men kanske hade jag också hoppats att någon av dem skulle ha varit yngre och haft lite mer av nytänk och hungrig framåtanda. Det här känns som en väldig "safening", säger han.

– Men visst är erfarenhet bra. Joakim Hagerius hoppas jag kan bidra till mer strategiskt arbete för församlingsutveckling.

 

Peter Lindroos, Alingsås.
Foto: Emilia Arnstrand
Peter Lindroos.
 

Om kyrkoledartrions viktigaste uppgift framåt säger Peter Lindroos.

– Utmaningen är att hjälpa församlingarna att få självförtroende, energi och tro på framtiden. Vi måste hitta sätt att nå svenskarna med evangeliet.

– Equmeniakyrkan ska vara ett brett samfund, men behöver också våga vara vassa och sticka ut. Några församlingar kan dra åt Bjärka Säby och några åt Hillsong. Allt för att nå så många människor som möjligt, säger Peter Lindroos.

"Behövs andligt ledarskap"

Eva Larsen är pastor och föreståndare för Norrmalmskyrkan i Stockholm. Hennes församling nominerade Karin Wiborn som ny kyrkoledare till styrelsen.

– Jag tror det här blir bra. Nu behövs fortsatt andligt ledarskap för att finna Guds väg. Hur vi lever trons liv och förmedlar evangeliet till människor är en av de viktigaste frågorna, liksom det internationella engagemanget, säger Eva Larsen.

 

Eva Larsen, Stockholm.
Foto: -
Eva Larsson.

 

Läs mer De föreslås bli nya kyrkoledare i Equmeniakyrkan

Läs fler artiklar om Equmeniakyrkan

Alla tidigare artiklar

Equmeniakyrkan

Den näst största traditionella frikyrkan i landet med 61 500 medlemmar i totalt 665 församlingar.

Bildades 2011 genom en sammanslagning av Svenska Missionsförbundet, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan.

"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Slöjförbud i skolan