Ett år efter Awakening – vad hände sedan?

Hundratals dop. Större bönerörelse. Mer evangelisation på gatorna. Det menar arrangörerna.
Ett år har gått sedan 10 000-tals människor kom till det kristna evenemanget Awakening. Dagen berättar vad som hänt sedan dess.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kanske höjde en del läsare på ögonbrynen när Dagen i fjol berättade om hur arena efter arena hyrdes för kristna evenemang. I en sekulariserad tid – så funkar det väl inte?

Jo, det verkar som om 2016 var de stora kristna arenasatsningarnas år.

Migrantkyrkan RCCG fyllde konferensanläggningen Waterfront i Stockholm på våren. Påvebesöket i Skåne samlade 10 000-tals människor – lutheraner och katoliker – på hösten.

Men kanske var det ändå Awakening Europe som väckte mest förvåning. Orsaken: arrangörerna – Godfest Ministries i USA – var helt okända för de flesta. Ändå lyckades de på kort tid sprida budskapet effektivt bland kristna i Sverige.

Efter att den australienske evangelisten Ben Fitzgerald upplevt ett tilltal från Gud var steget från ord till handling inte särskilt långt. Friends arena i Solna – med plats för 65 000 personer – hyrdes. Tre dagars väckelsemöte planerades. One Heart Church, en nystartad församling som håller till i Korskyrkans lokaler i Stockholm, blev den svenska kontakten.

104252.jpg– Vi tror det finns ett före och ett efter, sa Kim Sjögren, pastor i One Heart Church när Dagen träffade honom för ett år sedan.

Så här blev facit. Från hela Norden kom människor i alla åldrar för att lovsjunga, fira gudstjänst och evangelisera på gatorna. Allt under 72 timmar, under parollen: ”disturb the normal”. (Stör det normala).

Det normala i betydelsen ateism och sekularism som präglar kulturen i vår del av världen.

Arrangörerna räknar med att 25 000 människor kom dit, och under en av dagarna gick över 10 000 personer ut på Stockholms gator för att bjuda in till evenemanget.

Före och efter

Ett år senare träffar Dagen arrangörerna från One Heart Church på ett café i Stockholm. Staden ser ungefär ut som för ett år sedan. Eller?

För Kim Sjögren finns ändå ett tydligt före och efter.

– Vi är jätteglada för helgen med Awakening. Det blev mycket mer än vad vi hade tänkt oss. Det vi ville uppnå, det uppnådde vi, säger Kim Sjögren.

Vad var det ni uppnådde?

– Först och främst att folk aktiverades i att evangelisera på gatorna. Att de kan möta sina medmänniskor och berätta om evangeliet. Jag skulle säga att det har blivit en ny våg av evangelisation sedan dess.

– Vi vet om många som ber för sjuka på gatorna och vi kopplar det till vad som hände på Awakening, säger han.

Ber för sjuka

Marvin Benno var en av dem som bad för människor som sökte förbön under Awakeninghelgen.

104252.jpgTill vardags lägger han ut videoklipp på Youtube från när han går runt på gator och ber för sjuka.

– Det har spritt sig. Var tionde person som jag stoppar vet vad det här är för något. De har hört talas om att folk ber för sjuka på stan. Det är uppmuntrande att få se, säger han.

Passar Awakening, med sin betoning på övernaturliga inslag, för alla människor?

– Jag tror att det kristna livet är för alla. Och vi är kallade att be för sjuka. Det är en del av missionskallelsen. Det är inte hela grejen, men en stor del av riket som Jesus pekar på. Sedan är det viktigt att ha en bredd. Awakening var väldigt öppna med att alla är välkomna, säger Kim Sjögren.

Blev omtumlad och rörd

En av dem som var med på Awakening, och vars liv blivit annorlunda sedan dess, är Sebastian Stakset – tidigare känd som rapparen Sebbe Staxx. Dagen har vid flera tillfällen berättat om hans omvändelse och om hur kyrkorna fylls när han pratar om sitt liv.

Läs också: Sebastian Stakset – hatrapparen som blev predikant för kärleken
 

102904.jpg– Awakening betydde jättemycket för mig. Jag fick ett helt nytt hjärta där, berättar han.

Hur menar du då?

– Innan, när jag vittnade om mitt gamla liv var det smärtsamt att prata om det. Men när jag var på Awakening kände jag liksom hur mitt hjärta slets ur kroppen. Jag fylldes av den helige Ande och började gråta. Blev helt omtumlad.

– Efter det märkte jag att jag kunde börja vittna om det som varit och att det inte gjorde ont. Och det är viktigt för mig som berättar så ofta om mitt liv.

Sebastian Stakset tror på fler liknande arenasatsningar i framtiden.

– Absolut! Man ska inte begränsa Gud, säger han.

Dagenläsare: "Blev befriad"

Samma tongångar hörs från flera håll. En Dagenläsare skriver: ”Jag blev befriad från mängder av skit på Awakening – inte bara då, men tiden efteråt när jag gick in i en omvändelseprocess som fortfarande pågår. Dagligen.”

Patrik Sandberg, ledare för det nationella nätverket Sverigebönen, säger att antalet dop ökat till följd av samlingen i Friends arena.

– Jag har aldrig sett så mycket dop i Stockholm som nu. Till exempel har Hillsong har döpt flera hundra det senaste året.

Kopplar du det till Awakening?

– Ja, jag upplevde ett uppvaknande för den helige Ande på konferensen. Den här samlingen var en kärleksgåva från Gud. Folk har blivit mer modiga dela evangeliet, det upplever jag.

Predikant skeptisk

Men det finns också skeptiker. Bland annat Daniel Ringdahl, predikant i Roseniuskyrkan i Stockholm, som tidigt bloggade om händelsen. Enligt honom riskerar ett sådant här evenemang att bekräfta vår tids självupptagenhet.

Han menar också att det gör den kristna tron ytlig.

Han betonar att han inte vill döma ut satsningen och framför allt inte människors engagemang, men frågar sig om detta bidrar till att skapa en tro som bär genom glädje och sorg, lidande och sjukdom, genom arbetsliv och familjeliv.

104080.jpg– Det måste till så mycket runtomkring för att bevara den tro som väckts.

Han var själv med på några av samlingarna, och säger att han blev berörd av vittnesbörden, men vänder sig mot budskap som till exempel: ”It’s your time to shine” (det är din tid att skina). Den texten ingick i en av sångerna som sjöngs på konferensen.

– Det är en stor diskrepans mellan det perspektivet och evangelierna. Där säger Jesus att den som vill följa honom ska ta upp sitt kors. Det är ett annat perspektiv än det som handlar om att det här är vår tid att skina.

Men kan man ge en full bild av den kristna tron i en sådan här evenemang?

– Nej, inte en fullständig bild. Men man kan välja hur man förmedlar det man faktiskt säger. Helgen marknadsfördes som en evangelisationssatsning och målet för hela Awakeningrörelsen är 100 miljoner omvända i Europa. I den bemärkelsen tror jag inte att ett event som detta tillför så mycket. Det svarar inte på den sekulära svenskens frågor, och riskerar ge en ytlig bild av den kristna tron, säger Daniel Ringdahl.

Självkritisk till uppföljning

Tillbaka till Kim Sjögren, pastor i One Heart Church. Så här ett år senare är han självkritisk till uppföljningen av de människor som gav sitt gensvar till att bli kristna.

– Alla som gensvarade fick ett häfte där de bjöds in till uppföljningsmöten. Vi sa att de gärna kunde ta med sina vänner. Vi hade fem sådana möten, men det var inte många som kom. Det är något vi har tänkt tillbaka på och frågat oss hur vi skulle kunna göra det bättre, säger Kim Sjögren.

Oavsett vad man tycker om stora kristna arenaevenemang har Awakeningrörelsen kommit för att stanna. I sommar hölls en stor samling i Prag. 2018 planeras en i Lettland. Allt arrangerat av evangelisten Ben Fitzgeralds organisation Godfest ministries. Fler länder ska vakna.

Tror du på fler Awakeningsamlingar i Stockholm?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga hur framtiden ser ut. Awakening var som en schackpjäs i ett större sammanhang, det som Gud ville göra i det här landet. Men om någon vill göra det igen, så absolut, säger Kim Sjögren.