EU-politiker vädjade för fängslade Asia Bibi

I december ska dödsdomen mot Asia Bibi upp i Pakistans högsta domstol. Nu har EU-politiker besökt landet i hopp och en frigivande dom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristna Asia Bibi, en gift fembarnsmamma, kan bli den första kvinnan som avrättas av Pakistan efter kontroversiella anklagelser om "blasfemi mot islam."

Förra veckan träffade medlemmar från Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), den tredje största partigruppen i Europaparlamentet, pakistanska regeringstjänstemän och Asia Bibis familj.

Delegationsledaren Peter van Dalen berättar för BosNewsLife att de också talade med parlamentariker och aktivister.

Partiledare med på resan

Holländaren Peter van Dalen, som är vice ordförande för ECR, reste tillsammans med de romersk-katolska parlamentarikerna Tomasz Poreba från Polen och Slovakiens Branislav Skripek, den sistnämnda partiledare för Europeiska kristliga politiska rörelsen.

"Konkret diskuterade vi med justitieministern våra förslag om att ändra blasfemilagen", som ledde till gripandet av Asia Bibi, bekräftar van Dalen i ett meddelande till BosNewsLife.

Dödsstraff 2010

"Som ett första steg vill vi se ett slut på det omfattande missbruket av lagstiftningen. Ett sätt att göra det är att åtala de som kommer med falska anklagelser på samma sätt som den (falskt) anklagade personen", tillade han.

Asia Bibi dömdes till döden 2010, anklagad för att ha förolämpat profeten Muhammed. Hon har suttit fängslad sedan dess, men har hela tiden förnekar brott.

"Det är ett mirakel"

Som Dagen har skrivit tidigare har fallet har gått ända upp till Högsta domstolen i Pakistan. Men i oktober förra året sköts domstolens utslag upp på grund av att tre av domarna hade hoppat av.

Peter van Dalen skriver till BosNewsLife att Asia Bibis advokat är förundrad över hur bra hon mår med tanke på omständigheterna.

"Om du skulle placera mig i fängelse i 30 dagar skulle jag bli galen. Asia har redan suttit i flera år bakom galler, men är både mentalt och fysiskt i gott skick. Det är ett mirakel", sa advokaten enligt Peter van Dalen.