EU: Toppmöte om toppjobb

Striden om EU:s toppjobb har varit hård, och under det senaste mötet tidigare i juni bröt förhandlingarna samman. Nu träffas EU:s stats-och regeringschefer på nytt i Bryssel för att få ihop det komplicerade pusslet efter årets val.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Donald Tusk är ordförande i Europeiska rådet och kommer att leda förhandlingarna, liksom han gjorde tidigare i juni.

Det handlar bland att om vem som ska få ett av de viktigaste jobben inom EU, det som ordförande för EU-kommissionen. Spetskandidaterna är danska liberalen Margrethe Vestager, nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, och tyska kristdemokraten Manfred Weber. De kan alla tänkas ersätta nuvarande ordföranden Jean-Claude Juncker.

Två är kristna

Två av kandidaterna har en uttalad kristen tro. Manfred Weber är en aktiv katolik, och har berättat att hans karriär började i katolska kyrkans ungdomsarbete. Frans Timmermans har också beskrivit sig själv som kristen. Han är också katolik, men har själv sagt att han inte alltid håller med påven - och han är uttalat kritisk mot de kristna värderingar som till exempel partier som kritiserade ungerska partiet Fidesz står för.

Hittills har förhandlingarna om toppjobbet i kommissionen gått trögt.

– Det fanns ingen majoritet för någon av kandidaterna. Europeiska rådet enades om att vi behöver ett samlat paket som återspeglar EU:s mångfald. Vi kommer att ha ett nytt toppmöte den 30 juni. Under tiden fortsätter jag mina sonderingar och samråd, sa Donald Tusk efter förra mötet, enligt kommissionens pressmeddelande.

 

Läs också: Efter EU-valet: ingen svensk representation i arbetsgrupp om migration

 

Fem toppjobb

Fler än Donald Tusk har efterlyst en paketlösning, eller en "helhetslösning". Denna skulle kunna innebära att fler toppjobb än kommissionsordföranden tillsätts i ett noga uttänkt pussel av titlar. Det gäller att hitta en balans när det gäller toppjobben, så att flertalet länder och partigrupper kan känna sig nöjda.

– Här måste det vara en balans mellan de olika partigrupperna. Vi ska ha en könsmässig balans, en balans mellan länderna. Men det självklart allra viktigaste är att vi har de mest kompetenta ledarna på de här posterna, sa statsminister Stefan Löfven till SVT.se tidigare i juni.

En helhetslösning skulle kunna omfatta följande fem toppjobb, tror SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick:

Kommissionens ordförande, Rådets ordförande, Den höga representanten, Talmannen och Bankchefen.

I dag möts alltså statscheferna återigen, och möjligen klarar man denna gång att få ihop ekvationen så att alla blir om inte hundra procent, så i all fall, tillräckligt, nöjda.

 

Läs mer: Så blev valresultatet i EU-valet

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg