Expert: En utveckling som ingen förväntat sig

– Jag tror inte någon förväntat sig att det här skulle kunna ske så snabbt. Det säger Redie Bereketeab, biträdande professor vid Nordiska Afrikainstitutet och expert på Afrikas horn, till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Etiopens kristne premiärminister Abiy Ahmed tillträdde i april och har på mycket kort tid banat väg för en remarkabel försoningsprocess med Eritrea.

Redie Bereketeab menar att tiden var mogen i Etiopien efter flera år av svåra oroligheter. Och en viktig faktor bakom framgångarna för den nye premiärministern är att han hör till landets största folkslag, oromo, och inte till den lilla minoritet som tidigare styrt landet.

– Problemen finns i armén och säkerhetsstyrkorna, och det kan bli motsättningar, men jag tror att han kan lyckas, säger Redie Bereketeab.

Läs mer: Eritrianer i Sverige gläds över freden

 

Livslång militärtjänst

Eritrea hör till världens värsta länder när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Redie Bereketab hoppas nu på förändringar. Ett stort steg skulle vara om man avskaffar den livslånga militärtjänsten som alla 17-åriga pojkar tvingas till – och som är en stor orsak till den stora flyktingströmmen från landet.

– Hela anledningen till militärtjänsten är kriget med Etiopien, och nu finns ingen anledning att ha hela den unga generationen i oändlig militärtjänst, säger han.

Att Eritrea svarade mycket snabbt på försoningsinviten från grannlandet är ett gott tecken, konstaterar Redie Bereketeab.

– Det snabba svaret visar att de är angelägna om reformer och förändringar. För Eritrea representerar också Abiy en förtryckt folkgrupp och de känner att han är en person de kan förhandla med.

Vad betyder Abiys prat om försoning och förlåtelse i praktiken mellan två länder med en sån historia av våldsamma konflikter?

– Abiy har visat att Etiopien vill börja på ett nytt kapitel och från båda sidor finns en vilja till förändring. Båda vill titta framåt och glömma vad som hänt tidigare.