Expo och Fokus – Så bör samhället bemöta nazisterna

Nordiska motståndsrörelsen består av några hundra medlemmar i Sverige men Till helgen strömmar även nazister från övriga nordiska länder till. Hur stor uppmärksamhet ska man ge en så liten extremistgrupp?
Johan Hakelius, chefredaktör på tidningen Fokus, och Daniel Wiklander, chefredaktör på antirasistiska tidskriften Expo, om läget inför helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Artikel efter artikel skrivs, och en lång rad motdemonstranter gör sig redo att besvara Nordiska motståndsrörelsens marsch genom Göteborg på lördag, inklusive en rad kyrkor.

Att nazister väcker avsky i Sverige år 2017 råder det ingen tvekan om.

Men samtidigt, hur pass stort hot är de?

Uppmärksammas för mycket

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) lyckas göra mycket väsen ifrån sig, och det beror på deras kontroversiella ideologiska grund, men också att en rad våldsamma incidenter följer i NMR:s spår.

Ett fåtal röster har höjts som menar att Nordiska motståndsrörelsen får på tok för mycket uppmärksamhet, och att det snarare gynnar denna lilla grupp, som lyckas framstå som mäktigare än de är.

En av dem är Johan Hakelius, chefredaktör på tidningen Fokus, som i flera texter ondgjort sig över hur ett fåtal nazister lyckats ta över samhällsdebatten.

Får de för mycket uppmärksamhet?

– Ja, men framförallt fel sorts uppmärksamhet, säger han till Dagen.

72028.jpg– Det jag tycker är väldigt obehagligt med det här är militariseringen av offentligheten. NMR är en våldsbejakande farlig organisation, som också driver folk att springa in i en radikal andra hörna.

Resultatet blir att såväl extremhöger som extremvänster kan mobilisera, och människor däremellan bråkar med varandra, trots att i stort sett alla är överens om att nazismen är förkastlig.

Och hur ska man agera mot NMR på lördag menar du?

– Det finns massor av sätt att markera mot det här. Tala om intressanta ämnen, vända ryggen mot nazisterna. Den viktigaste manifestationen enligt mig är att man anordnar bokmässan som vanligt, med vettiga samtal om vettiga frågor, där man inte låter sig påverkas av små extremistgrupper.

– Jag har inget emot att man demonstrerar eller visar sin åsikt, men alla typer av kollektiv handling har ett frö av militarisering av offentligheten. Det viktiga är inte att sluta sig samman och bilda en mobb, utan det är vad nazisterna vill göra.

Expo: Polisen har arrestlokaler redo för 350 personer

Daniel Wiklander är vikarierande chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo. Han menar att det är svårt att ge ett enkelt ja eller nej på frågan om NMR får för stort utrymme i samhällsdebatten.

Daniel Wiklander– I förhållande till sin storlek får de väldigt mycket uppmärksamhet, säger han till Dagen.

– Samtidigt är demonstrationen på lördag mycket större än den här gruppens numerära storlek. Polisen säger att de har inlett en särskild händelse, som om det var en högriskmatch i fotboll. Polisen mobiliserar, och har skapat tillfälliga arrestlokaler för att hysa 350 personer om det skulle behövas.

"Man kan inte lämna walkover"

Det är tydligt att NMR vill ha uppmärksamhet. Men att samhället skulle ignorera aktion anser Daniel Wiklander inte heller är gångbart.

– Fick de gå helt ensamma utan någon uppmärksamhet, skulle de ändå kunna filma och direktrapportera och få ut sitt budskap, säger han.

Något bra facit hur man ska hantera NMR har han inte, men Expo har valt att inte rapportera om varenda tur i uppsnacket inför marschen, bara det mest exceptionella.

– För det är inte lätt att nonchalera dem när de är så offensiva och våldsamma, säger Daniel Wiklander.

– Man kan inte lämna walk over. De vill själva etablera sig som ett inslag i gatubilden som folk ska vänja sig vid och på så sätt flytta fram positionerna. De kommer inte att bli mindre radikala bara för att de skulle bli oemotsagda.