Facebook tog bort invandringsfientlig video

János Lázár gjorde en film där han säger att "vita kristna" har flytt Wien, där "immigranter tagit över". Facebook har meddelat att videon bryter mot deras policy.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ministern säger nu enligt webbsidan Politico att det är ett brott mot yttrandefriheten som Facebook har begått genom att ta bort videon.

Filmen gjordes i Wien, och visar ministern när han går omkring i Wien. Bland annat säger Lázár, medlem av Viktor Orbáns regering, att "vita kristna" har flytt delar av Wien. Där har i stället immigranter tagit över.

Varnar för immigration

I skolorna går "inte barn från Wien" utan "bara muslimska immigranter", säger ministern i filmen.

Han hävdar också att immigranterna har gjort staden smutsig och fylld av brottslighet, och varnar för att Budapest kan gå samma öde till mötes om immigration tillåts.

I filmen visar han bland annat bilder på kvinnor med huvudduk och barn som går förbi på gatan.

Bryter mot policy

När Facebook tog bort filmen skickade de ett meddelande där de talade om att filmen bryter mot bolagets policy. Innehåll som "attackerar människor på grund av deras ras, etnicitet, nationalitet, religion, sexuell orientering, kön eller handikapp" tas bort.

Läs också:Viktor Orbán: Kristendomen är Europas sista hopp

Men Lázár klagar över beslutet, och säger i en Facebook-uppdatering på onsdag morgon att det är ett brott mot yttrandefriheten att ta bort den. Lázár kräver också att videon läggs tillbaka.

Viktor Orbáns regering driver just nu valkampanj där motståndet mot invandring är en viktig fråga. Orbán är också EU-kritisk och anklagar bland annat finansmannen George Soros för att försöka tvinga Ungern att ta emot flyktingar.

 

Läs också: Demokratiska värden är på tillbakagång

Statsministeromröstning