Nyheter

Falska rykten om nedlagd julkonsert

I år blir det troligen ingen sändning i TV4 av traditionella ”O helga natt”. Det beror på hänsyn till muslimer, menar bland andra ”Voice of Europe”. Sanningen är att det beror på ekonomiska faktorer.

”Sverige lägger ned traditionell julkonsert och ökar stödet till muslimska högtider”, skriver den anonyma högerpopulistiska sajten ”Voice of Europe” i sin rubrik. I artikeln säger man att det faktum att den traditionella julkonserten som sänts i TV4 från Örebro i tio år nu läggs ned ”troligen” beror på att ”svenska traditioner förtrycks för att inte kränka migranter som inte är kristna”.

Handlingar saknas

Sedan radar skribenten upp andra exempel på hur kristna traditioner ”förtrycks”.

Som Dagens Nyheter kunnat påvisa (15/10) handlar det hela i stället om ekonomi.

Örebro kommun, som varit inblandad, säger till tidningen att det handlar om att man inte fått in de handlingar som krävs från den kommersiella aktören ”Ambitiös holding”.

Därför blir det med största sannolikhet ingen konsert i år.

Försökt ha dialog

– Vi har arrangerat ”O helga natt” i Örebro som också sänts på TV4 i tio år. Men inför i år fick vi inte de kompletteringarna till ansökan vi behövde, det är orsaken. Vi har försökt ha en dialog med arrangören fram till sommaren, utan att vi fått de svar vi behövde, säger Christer Wilén, vd på Örebrokompaniet.

Dagen har sökt både ”Voice of Europe” och ”Ambitiös holding” för en kommentar.

Läs också: Är islamisering ett hot mot Sverige?

Fler artiklar för dig