Familj attackerade indonesiska kyrkor

Tre blodiga attentat riktade mot kyrkor i Indonesien utfördes på söndagen av en familj, där till och med barn drogs med i självmordsattackerna.
– Det händer igen och igen. Nu behövs en lag för terroristbekämpning, säger Tedi Triyanto, kristen indonesier som bor i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sex medlemmar ur samma familj utförde söndagens terrordåd i Indonesien. Familjen hade kommit tillbaka från en vistelse i Syrien, enligt SR:s Ekot. Självmordsattackerna utfördes av en man och hans fru och även deras barn – två söner och två döttrar – deltog. Döttrarna var 9 och 12 år gamla, och bröderna var 16 och 18 år, enligt polisen.

– 500 indonesier flyttade till Syrien för att leva med IS. De blev lovade ett fantastiskt liv där, men i stället blev de så småningom deporterade, berättar Tedi Triyanto.

Presidenten kan ingripa

Han lever sedan 2004 i Sverige och har familj och jobb här. Han reagerade med bestörtning och ilska när han hörde om de nya terrordåden riktade mot kyrkor och kristna i hemlandet.

–  Jag förstår inte att man inte kan få terroristlagarna på plats. Det finns lagförslag sedan 2016 men dessa försenas hela tiden i parlamentet. Nu har presidenten sagt att lagarna måste vara på plats senast i juli, annars kommer han att ingripa, säger Tedi Triyanto.

Läs mer: Nio döda i bombdådet mot kyrkor i Indonesien

 

Dramatiska tv-bilder skvallrar om de fruktansvärda scener som utspelade sig i Indonesiens näst största stad Surabaya på söndagen. Tjock svart rök stiger upp från en av de tre kyrkor som attackerades i serien av bombdåd. Vid en av attentatsbilderna syns en död människa ligga bland bråten ute på gatan.

Minst 43 skadade

Minst 14 människor dog vid attackerna mot de tre kyrkorna, och 43 personer skadades. Attackerna kom minuter efter varandra i olika delar av staden, och drabbade kyrkobesökare på väg ut eller in i kyrkorna. En av de drabbade kyrkorna var Surabaya Center Pentecostal Church, skriver New York Times. De två andra var Indonesia Christian Church och Santa Maria Church.

– Jag tror att polisen gjorde ett bra jobb, men det som hindrar dem är att de behöver terrorlagstiftningen för att kunna jobba, säger Tedi Triyanto.

Läs mer: Pastorsparet tvingas leva under sharialagar

 

Han säger att det oftast är när nya kyrkor byggs som man märker av hot mot kristna i landet.

– Jag känner mig inte hotad när jag besöker Indonesien. Och om du går till en gammal kyrka händer oftast inget. Men om man evangeliserar, visar sin tro offentligt eller samlar till möten kan det bli hotfullt. Att bygga nya kyrkor är också svårt.

Extremister tillbaka

Islamiska staten säger enligt gruppens nyhetsförmedling Amaq att de tar på sig ansvaret för attacken.

På måndagsmorgonen utfördes ytterligare ett attentat, en självmordsattack vid polishögkvarteret i Surabaya, där minst tio människor dödades. En annan bomb detonerade i en lägenhet i en förort.

Lokal polis ser samband mellan attentaten och säger att självmordsbombarna söndag och måndag inte planlagt attentaten själva.

Stor muslimsk befolkning

Indonesien har världens största muslimska befolkning. Landet har tidigare varit känt för sin religiösa tolerans och mångfald, men under senare tid har en mer extrem form av islam fått fäste och i med det har attacker mot kristna ökat.

– Under diktaturen med Suharto i spetsen trycktes fundamentalisterna undan och de flydde till Malaysia. Men på senare tid har det startats fundamentalistiska partier och de finns även i parlamentet. Många av fundamentalisterna har nu kommit tillbaka, säger Tedi Triyanto.

Fakta: Kristen minoritet

Kristna utgör cirka 11 procent av befolkningen i Indonesiens andra stad Surabaya, som har tre miljoner invånare.