Familjen Bergström bor i tält – i vått och torrt

Husvagnarna är betydligt fler än tälten på Lappis. 265 mot 40. Ändå finns de som aldrig skulle överge sin hydda för en varm vagn. Familjen Bergström Karlsson är ett exempel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För tionde året i rad har familjen Bergström Karlsson, bestående av två vuxna och fyra barn, slagit upp sina två tält på campingområdet. Nu sitter de vid ett stabilt träbord och äter frukost innan det är dags för var och en att gå iväg på sina olika samlingar.

– Vi är så glada att vi fick in träbordet i minibussen när vi tog bort sätena. Nu kan vi dessutom sitta i bussen och äta om det skulle börja regna, förklarar pappa Janne.

Mamma Debora serverar vaniljfil till barnen och även Dagens reporter får en skål. Äldste sonen Alexander frågar efter en tia eftersom han ska gå till duscharna. Där betalar man med en tiokrona för några minuters strilande.

– När man sover i tält är det bra om man har långkalsonger, mössa och en extra filt, säger Liam, 13.

– Och en onepiece om man har en, tillägger lillasyster Nova, 7.

– Det är perfekt att lägga sig strax innan nattmötet för då kan man somna till musiken, tycker Liam.

Frostnatt i fjol

Och vad tycker de vuxna? Vad är anledningen till att de väljer tält år efter år?

– Det är praktiskt att slippa släpa hit en husvagn. Dessutom började vi räkna på hur mycket pengar vi kunde lägga på att äta ute om vi inte köper en husvagn som vi använder en vecka per år, säger Debora.

Morgonsolens strålar värmer oss där vi sitter och himlen ser ut att lova en regnfri dag, men så är det förstås inte alltid. Förra året var det både blött och kallt.

– Tältet började läcka och vi fick åka in till Lycksele och köpa en presenning, säger Janne.

– Det var tufft. Det var så kallt att vi fick klä på oss allt vi hade, minns Debora.

Men fjolårets utmaningar har tydligen inte avskräckt det minsta. Lappis är en given programpunkt för hela familjen under sommaren och någon annan bostad än tält, det kommer inte på fråga.

Lilla Erstagården