Nyheter

Familjen fick sova i bilen efter jordbävningen i Albanien

Nyligen drabbades Albanien av den värsta jordbävning i landets historia. Bara kilometer från jordbävningens epicentrum bor Eva Lleshi. – Alla började skrika, berättar hon för Dagen.

1 av 5

Klockan fyra på morgonen vaknade Eva Lleshi av att huset skakade och glödlamporna exploderade. Hon rusade ut ur rummet med sin tvååriga dotter och skrek till sin make, som sov i rummet bredvid med nioåriga dottern, att de måste ut ur huset. Från fjärde våningen sprang de tillsammans ner till marknivå.

– Jordbävningen var väldigt, väldigt stark och varade i 30 sekunder, berättar Eva Lleshi för Dagen.

Totalt dog 51 personer i Albanien och 12 000 människor blev hemlösa till följd av jordbävningen som mätte 6.4 på richterskalan, rapporterar Deutsche Welle. Eva Lleshi berättar att hon tillsammans med sin familj bodde i bilen de första tre nätterna.

– Det var väldigt svårt. Jag var tvungen att byta blöja på mitt barn där och vi kunde inte sova. Det var panikartat.

Totalförstörda byggnader

Sju kilometer från familjens hem i Fushe-Kruje ligger byn Thumane. Tillsammans med kuststaden Durres drabbades den hårdast av jordbävningen. Eva Lleshi har starka band till byn eftersom hon växte upp där och dessutom arbetar hennes mamma som lärare i byn. Redan på morgonen efter det kraftiga skalvet begav de sig därför dit för att se vad som hänt. Flera byggnader visade sig vara totalförstörda.

– Det var människor kvar i husen och vi såg ambulanser på plats. 23 personer dog, berättar Eva Lleshi.

Familjen tillhör en evangelisk kyrka i Fushe-Kruje och konsekvenserna av jordbävningen har präglat församlingen den senaste veckan. Många har ställt upp och gjort insatser för nödställda.

– Kyrkan har delat ut mat, satt upp tält för bostadslösa, bett för människor och försökt förmedla hopp.

Albanien får 15 miljoner euro

I onsdags meddelade EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, att EU har beslutat att ge Albanien 15 miljoner euro. Dessutom kommer de att arrangera en givarkonferens till stöd för restaureringsarbetet.

Den albanska premiärministern Edi Rama berättade samma dag att han haft "positiva diskussioner" med USA:s president Donald Trump, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och andra europeiska ledare om att genomföra en internationell givarkonferens, skriver Deutsche Welle.

Jordbävningen har satt djupa spår i Eva Lleshi och hennes familj, som tar en dag i taget.

– Mina barn är fortfarande rädda. Min man är mer stabil, men för mig är det panikartat. Jag gick tillbaka till lägenheten för att hämta lite kläder och hela tiden kändes det som att huset fortfarande skakade.

Fler artiklar för dig