Fängslad guvernör överklagar hädelsedom i Indonesien

När Indonesiens främste kristne politiker dömdes för hädelse fruktade många att landet var på väg att islamiseras.
Nu försöker den fängslade politikern, Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnama, att få domen ogiltigförklarad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var under ett kampanjmöte hösten 2016 som Jakartas guvernör Basuki ”Ahok” Tjahaja Purnama kritiserade hur vissa motståndare använde Koranen för att komma åt honom. En film från mötet spreds och ledde till enorm uppståndelse bland islamistiska grupper. Flera massdemonstrationer, som samlade hundratusentals deltagare, krävde att Ahok skulle straffas för hädelse mot Koranen. Till slut greps han och dömdes till två års fängelse av en distriktsdomstol.

Ahok överklagade inte domen, men har nu, efter nio månader i fängelse, lämnat in en begäran till landets högsta domstol om att hans fall ska granskas igen. Hans advokater hävdar att domstolen begick flera fel när Ahok dömdes, och att han därför ska frikännas.

Hädelsedomen mot Ahok har skapat oro för att den relativt toleranta tolkningen av islam som länge dominerat bland landets muslimer ska ersättas av mer fundamentalistiska strömningar. Spänningarna finns under ytan i det indonesiska samhället. När Ahoks fall nu blir aktuellt igen väcker det starka reaktioner, och utanför domstolen i Jakarata har både motståndare och anhängare demonstrerat.

Ett ogiltigförklarande av domen skulle kunna få stora konsekvenser. Jakarta Post skriver att den nuvarande domen gör det omöjligt för Ahok att kandidera till president eller vicepresidentposten i landet. Ett frikännande skulle dock öppna upp möjligheter för honom att kandidera i framtiden.