23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Fartyg räddade migranter – hotas av böter

Trots hot om höga böter gick fartyget Sea-Watch 3 in på italienskt vatten med målet att nå hamnen i Lampedusa, med 42 migranter som räddades utanför Libyens kust för två veckor sedan.

Den 12 juni plockade räddningsfartyget Sea-Watch 3, från den ideella hjälporganisationen Sea-Watch, upp 53 flyktingar som var nödsatta i havet utanför Libyen. Målet har varit att föra flyktingarna till Italien, men landet vägrar släppa in fartyget.

Den 15 juni tillät Italiens kustbevakning att tio personer, däribland en gravid kvinna och några yngre barn, att evakueras in till land. En vecka senare evakuerades ytterligare en person som insjuknat. Men de 42 återstående migranterna, däribland ett 12-årigt barn, sitter fast på fartyget och tillåts inte komma i land.

Hotas av böter

Den italienska regeringen har en mycket hård inställning när det gäller flykting- och migrationspolitik. Den 14 juni, dagen innan Sea-Watch 3 nådde italienskt vatten, infördes en ny bestämmelse som gör det brottsligt för civila organisationer att föra räddade personer till Italien. Både fartygskaptener och fartygens ägare kan nu få böter på upp till motsvarande en halv miljon kronor om de tar sig in på italienskt vatten utan tillstånd.

På onsdagen valde fartygets kapten Carola Rackete ändå att gå in mot hamnen i Lampedusa, på grund av situationen ombord.

– Jag vet vad jag riskerar, men de 42 överlevande jag har ombord är utmattade. Jag för dem till säkerhet, sa Rackete på onsdagen. Senare under onsdagen berättade hon på Twitter att italienska myndigheter kommit ombord på fartyget strax utanför Lampedusa och att de väntade på vidare instruktioner från sina överordnade.

– Jag hoppas verkligen att de tar hand om de räddade ombord snart.

Men situationen ombord är svår, enligt fartygets sjukvårdsansvarige Verena Wurz.

– Många av de räddade behöver vård och lider från uttorkning på grund av sjösjuka. Att en del av gruppen fått lämna fartyget har haft en stark psykologisk effekt på de som är kvar ombord. De här människorna behöver en trygg hamn, och de behöver det nu, säger Wurz i ett uttalande från Sea-Watch.

Avslag i MR-domstol

I förra veckan vände sig kapten Rackete till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som på tisdagen avslog hennes begäran om att beordra Italien att låta räddade migranter få komma i land.

Domstolens beslut kom efter att de frågat både Sea-Watch och italienska myndigheter om förhållandena ombord och migranternas hälsotillstånd, rapporterar courthousenews.com. Enligt domstolen föreligger ingen "omedelbar risk för skada som inte kan åtgärdas", vilket utgör ett krav för att ett land ska kunna tvingas släppa migranterna i land, skriver Euronews.com.

Domstolen uppmanar samtidigt Italien att "fortsätta ge all nödvändig assistans" till personer ombord som är särskilt sårbara på grund av ålder eller hälsa.

Philipp Hahn, uppdragsansvarig på Sea-Watch 3, upprörs av förbudet mot att gå till en italiensk hamn.

– Det är skandalöst att Italien hotar oss med böter och att beslagta vårt fartyg för att vi räddar människoliv. Det är ett tydligt brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter, säger Philip Hahn.

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Fler artiklar