Fem saker att ha koll på inför KD:s riksting

På fredag inleds Kristdemokraternas riksting i Uppsala. Dagen listar fem saker som kan vara bra att ha koll på.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På fredag klockan 11.00 inleder Kristdemokraterna sitt riksting, partiledare Ebba Busch Thor ska hålla tal, sedan drar förhandlingarna igång, där partiets framtida politik ska spikas.

Dagen listar fem saker att hålla koll på under rikstinget. 

103501.jpg

1. Maktkampen i partitoppen

Ska Lars Adaktusson få en plats i presidiet, eller blir det som valberedningen föreslår, att Jakob Forssmed och Emma Henriksson är kvar som 1:a respektive 2:a vice ordförande. Maktkampen om topplatserna i partiet kommer att avgöras på lördag förmiddag.

 

103474.jpg

2. Alliansens nystart

I och med partiledarbytet i Moderaterna verkar Alliansen ha fått nytt liv. Hela partiledarkvartetten dök upp förra helgen på Moderaternas partistämma. Det vore inte otroligt om turnén fortsätter då KD har riksting och de fyras gäng vill nöta in att här har vi det borgerliga regeringsalternativet.

 

103472.jpg

3. Välfärdssveket

Vad är ett parti utan slagord? Kristdemokraterna har den senaste tiden försökt att blåsa liv i ordet välfärdssveket då de går till angrepp på regeringens politik. Ordet är hittills en intern kristdemokratisk angelägenhet, och kommer troligtvis luftas friskt på rikstinget, med förhoppning att folk utanför partiet ska haka på så småningom. Hand i hand med välfärdssveket kommer också välfärdslöftet, KD:s svar på problemen de ser i välfärden.

 

103485.jpg

4. #MeToo

Kampanjen #MeeToo har slagit ned som en bomb, där kvinnor delar med sig av berättelser om sexuella övergrepp. Räkna med att frågan även landar på KD:s riksting. Ebba Busch Thor har redan i dess kölvatten kommit med en rad politiska förslag som nolltolerans mot sexualbrott och att lagen om kränkande fotografering bör skärpas.

 

3685

5. Abortfrågan

Många gånger har kristdemokrater suckat då dess företrädare utan anledning fått frågor i medier om aborter, trots att de inte ändrat åsikt eller försökt lyfta frågan. Men nu har man gett sig in i leken, då Ebba Busch Thor nyligen skrev en debattartikel om att abortlagstiftningen kan behöva ses över. Och då får man nog leken tåla, även internt, där säkert en och annan kristdemokrat kan komma att ventilera sina åsikter om abort och samvetsfrihet.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar