Fi-politiker ville tömma Israel på judar

Feministiskt initiativs riksdagskandidat ville tömma Israel på judar och låta palestinierna "få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tanken utrycktes av Fi-politikern Oldoz Javidi i en intervju med nättidningen Feministiskt Perspektiv. Intervjun, som handlade om riksdagskandidatens medverkan på Ship to Gaza och syn på Israel-Palestina konflikten publicerades förra fredagen.

"Antisemitiskt"

Först flera dagar senare uppmärksammades tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare, Anna-Klara Bratt, på uttalandet och beslutade att stryka det ur artikeln, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vaknade sent. Då kan det uppfattas som att vi tog bort det för att skydda henne, men vi tog bort det för att det är antisemitiskt och strider mot vår publicistiska hållning, säger Anna-Klara Bratt till tidningen.

Uttalandet som togs bort lyder så här:

”Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvud taget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?!”

Läs också: En ny typ av anti-antisemitism är född

 

Flera tidningar och debattörer riktar nu skarp kritik mot Feministiskt initiativ för en tillåtande attityd mot antisemitiska tongångar inom partiet. Smålandsposten frågar sig på ledarplats: "Vad gör Javidi i Fi?"

Och i Göteborgs Posten menar den politiska krönikören för National Review, Israel Hayom och Washington Examiner att "vänstern måste göra upp med sin antisemitism".

Skarp kritik

Hon kallar den svenska riksdagskandidatens "innersta drömmar" för en önskan om folkförflyttning för att göra Israel "juderein" och menar att vänsterns solidaritet med palestinierna snabbt kan förvandlas till uppmaningar om en folkrensning på judar.

Svenska kommittén mot antisemitism har enligt Smålandsposten krävt ett klargörande från Feministiskt initiativs partiledning.

Läs även: Rapduo slipper åtal för Förintelse-förnekelse

 

Tog avstånd

I torsdags, efter kritik, tog Oldoz Javidi avstånd från sitt uttalande på Facebook:

"Mitt uttalande var oacceptabelt. Det finns inget jag kan säga som ursäktar det. Jag förstår kritiken och är oerhört ångerfull. Jag inser att jag behöver öka mina kunskaper för att återskapa förtroendet för mig och mitt politiska arbete", skrev hon.

Lilla Erstagården