Filadelfiakyrkans bänkar från 1930-talet till salu

Snart kan en kyrkbänk som Billy Graham eller Lewi Pethrus suttit på hamna i ett svenskt tv-rum. Några av de snart 100 år gamla sittplatserna i Filadelfiakyrkan i Stockholm är nu ute till försäljning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kyrkbänkarna, eller kyrkbänksstolarna som de kanske snarare kan kallas, säljs i par om två. För 200 kronor får en glad köpare ta hem de anrika sittplatserna till sitt hem.

– Det är historiska bänkar i en historisk kyrka. Vi kommer inte att sälja alla, många bänkar kommer att vara kvar och en del bänkar plockas ner och användas som reservdelar, säger Sören Eskilsson, vice föreståndare i församlingen.

Del av renovering

Försäljningen är en del av den stora renovering som kyrkan ska genomgå inom kort, som också innebär att församlingen från den 10 november kommer att fira sina gudstjänster på Norra Latin. Totalt rör det sig om 400–500 sittplatser som ska säljas, resterande kommer att vara kvar och renoveras.

Den som köper bänkarna kan fantisera om vem som suttit på just deras stolar. Eftersom de funnits i kyrkan sedan den uppfördes 1930 har stolarna sett mer än de flesta medlemmarna i församlingen.

– Tänk om de kunde berätta, vad spännande det skulle vara att höra. Det är många kända personligheter som suttit här, men jag tänker också på alla de som troget suttit på sin favoritplats i kanske 50-60 år, säger Sören Eskilsson.

Läs även | Här är Filadelfiakyrkans nya gudstjänstlokal

Kungen har besökt

Det är inte bara kända pingstprofiler som Lewi Pethrus och Einar Ekberg som nyttjat sittplatserna. Världsevangelister som Billy Graham har också besökt kyrkan, liksom den svenska kungen.

Den som är intresserad av kyrkbänkstolarna uppmanas att kontakta kyrkan via mejlen hej(a)filadelfiakyrkan.se.

Läs även | Klartecken för ombyggnationen av Filadelfiakyrkan

Läs mer om Filadelfia Stockholm

Alla tidigare artiklar
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat