Final i dag i indiskt val

Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

900 miljoner indier har kunnat rösta i vad som kallas världens största demokratiska val, som skett under en rad valdagar sedan den 11 april.

Under söndagen väljer åtta delstater i norra Indien de sista 54 kandidaterna till parlamentet. En av dessa delstater är Uttar Pradesh, vars huvudstad är premiärminister Narendra Modis egen hemstad Varanasi.

Rösträkningen sker dock på en enda dag, nu på torsdag. Då står det klart om Narendra Modi får sitta kvar för en andra mandatperiod.

Kritiker anser att Modi har försummat ekonomin och misslyckats med att mota arbetslösheten. Han anklagas också för att underblåsa en religiös splittring i landet – under de senaste fem åren har en växande hinduisk nationalism kulminerat i våldsamma attacker mot främst muslimer i flera regioner.

Förhöjd säkerhet präglar den enorma valrörelsens sista dagar. 57 000 polismän har satts in runt vallokalerna i delstaten, för att säkerställa att röstningen fortlöper utan störningar.

Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner