Fixstjärnan kan lämna om israelisk spelare ansluter

Liverpools Egyptier Mohamed Salah hamnade nyligen i hetluften för helt andra saker än sitt målgörande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Mohamed Salah är inte bara fotbollslaget Liverpools fixstjärna utan har även beskrivits som muslimen som river ned fördomarna i fotbollsvärlden. De brittiska fansen har en ramsa där de sjunger att de kommer att bli muslimer om Salah fortsätter att göra mål, och själv har han blivit känd att fira sina mål med en muslimsk målgest till skillnad från alla korstecken som annars figurerar.

Villig att lämna

Men strax innan nyår hamnade Mohamed Salah i rampljuset på grund av en helt annan sak. Det var Jerusalem Post som fick nyheten i svang där de skrev att Mohamed Salah var villig att lämna Liverpool om klubben skrev kontrakt med den israeliske landslagsspelaren Moanes Dabour, just nu anfallare i den österrikiska klubben Red Bull Salzburg. Klubben ska ha visat intresse för den israeliske spelaren och det har spekulerats i att han skulle kunna byta klubb då transferfönstret är öppet i januari.

Men sedan kom nyheten att Liverpools anfallsstjärna sagt sig vara redo att lämna klubben i så fall, med påföljande anklagelser om rasism och antisemitism.

Gamla skriverier blev åter aktuella då Mohamed Salah på ett utstuderat sätt tidigare undvikit att skaka hand med israeliska spelare, exempelvis då han för några år sedan spelade för Basel som mötte Maccabi Tel Aviv.

Mot rasism

Vilka krav Mohamed Salah själv har ställt är höljt i dunkel. Något direkt citat finns inte där han hotar att lämna Liverpool utan uppgifterna kommer från mediers skriverier, vilket gjort det svårt att avgöra om det är rykte eller sanning.

Själv valde den egyptiske stjärnan att svara med ett anti-rasistiskt inlägg på Twitter.

"Det finns ingen plats för rasism inom fotbollen. Det finns ingen plats för rasism någonstans i världen", skrev han strax efter att nyheten läckte ut.

En omöjlighet

Men att det finns plats för rasism inom fotbollen visade i stället Tamer Amin som i sin talk show i egyptisk TV menade att det vore en omöjlighet för en egyptisk fotbollsspelare att ha en israel vid sin sida.

– De måste träna tillsammans, äta tillsammans, dricka tillsammans, säger han i ett klipp som återpublicerats via Memri TV, där han inte vill nämna Moanes Dabour vid namn.

– Om den israeliske spelaren, må Gud förbjude, skulle göra mål måste Salah krama om honom och fira med honom, säger Tamer Amin med avsky.

Att Moanes Dabour själv är israelisk arab och själv muslim tycks inte spela någon roll i sammanhanget.

Ledare
Premium
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja