Fler av kyrkorna i Göteborg har fått bidrag indragna

Göteborgs kommun erkänner själva att de slarvat med sina föreningsbidrag. Nu får flera kyrkor inte längre bidrag, bland annat för scoutingverksamhet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är inte bara två Equmeniaförsamlingar som fått sina kommunala bidrag indragna i Göteborg, vilket Dagen skrev om i förra veckan. Även andra församlingar har mött samma budskap från idrotts- och föreningsförvaltningen. Exempelvis Opalkyrkan som numera inte får bidrag för sin scoutverksamhet.

– Vi har alltid varit tydliga med att vi är en religiös organisation när vi sökt bidrag, säger Erik Wickstrand, pastor i församlingen.

Till scouting

Men, poängterar han, bidragen går inte rakt in i församlingen, utan enbart till scoutingverksamheten. Den är öppen för alla, och många som normalt inte kommer till kyrkan deltar, och målet är att erbjuda en verksamhet som inte kostar.

 

Läs mer: Göteborg stoppar bidrag till kristen scouting

 

Men precis som i fallet med Equmenia fick Opalkyrkan skicka in sina stadgar och efter det så ändrades besluten om att ge scoutverksamheten bidrag eftersom den står på kristen grund.

Han tycker att Göteborg stad i detta fall agerar märkligt, inte minst eftersom de får så starkt stöd från stadsdelsnämnden.

– Alla i området känner till vår verksamhet och många föräldrar har själva varit scouter hos oss, berättar han.

Håller inte med

Att verksamheten skulle vara diskriminerande håller han verkligen inte med om, utan vänder hellre på steken och undrar om det snarare inte är Göteborgs kommun som diskriminerar.

 

Läs mer: Kommunen: Exkluderande att sprida kristet budskap

 

Samtidigt som flera kristna verksamheter får sina bidrag indragna har Göteborg fått kritik för att alltför lättvindigt betala ut bidrag, där skattepengar kan hamna hos extrema krafter. Att bidragen inte fungerat har en revisionsbyrå slagit fast, och även kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) har gått ut med budskapet att det måste bli bättre ordning på föreningsbidragen.

Allt mindre matsäck

För Opalkyrkan, som nu inte får lokalbidrag och aktivitetsbidrag, innebär det att de tvingas rätta mun efter en allt mindre matsäck.

– Vi startade inte scouterna 1968 för att få bidrag. Vi kommer att fortsätta även om det kommer att krävas mer av oss, med en stramare budget, säger Erik Wickstrand.

Bidragsproblem i Göteborg

Göteborgs kommun fick nyligen skarp kritik för brister i sina föreningsbidrag.

Nu har nya direktiv kommit och bland annat har en omtolkning gjorts av bidrag till religiösa föreningar.

I fredagens Dagen kunde vi berätta om två Equmeniaföreningar som fått sina bidrag indragna.

Det handlar om scoutverksamhet, som bedrivs som församlingars ungdomsverksamhet.

Men det finns flera trossamfund som fått samma svar, exempelvis Opalkyrkan, som tillhör Svenska alliansmissionen.

64

Så många miljoner ger Göteborg i föreningsbidrag