Fler hjälporganisationer protesterar mot fransk asyllag

En rad stora hjälporganisationer sällar sig till flyktingorganisationen Cimade i Frankrike, och kritiserar förslaget till ny asyllag. Frälsningsarmén, katolska Secours catholique, Unicef och Läkare utan gränser har skrivit under.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När förslaget till en ny asyllag presenterades för någon vecka sedan i Frankrike, protesterade den stora flyktingorganisationen Cimade genast.

Nu har en rad stora hjälporganisationer, bland dem flera kristna, skrivit under ett uttalande där de kritiserar den nya lagen.

 

Läs även: Ny asyllag i Frankrike väcker arga protester

 

Lagförslaget "oroar" organisationerna, som pekar på en rad brister och att delar av förslaget kommer att försämra asylrätten i Frankrike.

Hela 21 organisationer har skrivit under. Bland dem finns Frälsningsarmén, katolska Secours catholique, Emmaus Solidarité, Centre Primo Levi, Le Refuge, Läkare utan gränser och Unicef.

Urholkar asylrätt

I uttalandet säger man att det finns delar av förslaget som man ser positivt på. Det gäller till exempel rätten att få uppehållstillstånd för de föräldrar vars barn omfattas av internationell skyddsrätt.

Men, skriver organisationerna, majoriteten av de förslag som nu presenteras är dåliga förslag som riskerar att urholka asylrätten. Detta gäller bland annat det förslag som trots en framtoning som kan verka positiv för alla, kan vändas till något negativt för den asylsökande: en förkortad väntetid.

När beslut snabbt måste fram och arbetet sker bland annat genom videokonferenser, finns risken att mängder av asylsökande blir utan det skydd de har rätt till, skriver undertecknarna.

Bör omarbetas

Andra delar av asyllagen kommer att skapa förvirring om beslutsgång och vilka myndigheter som ansvarar för vad, menar man. Stark kritik riktas också mot de utökade möjligheterna till fängsligt förvar av asylsökande.

 

Läs även: Folkomröstning kan ge Schweiz skärpt asyllag

 

Undertecknarna ber därför att regeringen ska omarbeta förslaget "i grunden" och då också ta hänsyn till de tiotusentals migranter som i dag befinner sig på franskt territorium.

Tidningen Ouest France rapporterar också att tjänstemän på franska motsvarigheten till svenska Migrationsverket, Cour nationale du droit d´asile (CNDA) nu strejkar mot den nya lagen sedan tre veckor tillbaka. Det är bland annat den ökande arbetsbördan och oklarheter om vilken myndighet som har ansvaret för olika delar i den nya asyllagen man protesterar emot.