Nyheter

Flest vill testamentera sina pengar till Frälsningsarmén

Frälsningsarmén är den kristna organisation som har störst förtroende bland britter när det gäller testamentsgåvor. – Vi tror att vi kan se en liknande situation i Sverige, säger Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

1 av 3

I Storbritannien rankas Frälsningsarmén som nummer ett av alla kristna organisationer vad gäller testamentsgåvor. Och samfundet hamnar på sjunde plats totalt, enligt färska siffror.

– Det är fantastiskt. Och många av de som testamenterar pengar till oss har ingen relation till Frälsningsarmén, säger Jackie Birch, insamlingschef på Frälsningsarmén i Storbritannien, till premier.org.

Testamenterade pengar viktiga

Hälften av de medel som skänks till Frälsningsarmén på de brittiska öarna kommer från testamenten. I Sverige är den andelen något lägre.

– Man kan säga att en av tre som får hjälp via vårt öppna sociala arbete får det tack vare en gåva i ett testamente, säger Clive Adams i ett mejlsvar till Dagen.

Resten kommer från övriga insamlingar, till exempel via insamlingsbrev, autogiro, swish och kollekt, samt en del från Frälsningsarméns second handverksamhet Myrorna.

"Värdesätter vårt engagemang"

Många testamentsgåvor kommer från personer som själva har blivit hjälpta eller har en nära anhörig som fått hjälp och vill ge hjälpen vidare genom sitt testamente. Andra har sett Frälsningsarméns arbete med att möta de sociala behoven på sina orter.

– Både kristna och andra som uppskattar Frälsningsarméns arbete testamenterar till oss. Många värdesätter vår kristna grund och vårt långsiktiga sociala engagemang för människor.

– Så vi tror att vi kan se en liknande situation i Sverige som i Storbritannien, säger Clive Adams.

Svårt att jämföra

Någon likadan studie som den brittiska finns inte i Sverige. Eva Gustin, informationsansvarig på Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm, förklarar att andelen som upprättar ett testamente är högre i Storbritannien än i Sverige.

– De har delvis andra lagar och det finns fler incitament att upprätta ett testamente. Kunskapen om att man kan nämna en organisation i sitt testamente är också förhållandevis hög i Storbritannien, vilket gynnar alla organisationer.

Läs mer Frälsningsofficer som vägrar moralpredika

Strävar efter större förtroende

Förtroendebarometern, som listar allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier och företag, ger dock en fingervisning om hur arbetet värderas.

Enligt den senaste Förtroendebarometern, som presenterades i mars, hamnar Frälsningsarmén på åttonde plats bland myndigheter och välgörenhetsorganisationer med 43 procent. Röda korset kommer på femte plats och får 53 procent.

Eva Gustin.

– Det är glädjande att så många har förtroende för det vi gör. Men det som är bra kan alltid bli bättre och vi strävar alltid efter att bli bättre, säger Eva Gustin till Dagen.

Hamnar på femte plats

Förtroendebarometerns sammanställning av de institutioner där förtroendet stärkts mest sedan den förra studien som kom 2018, pekar i samma riktning.

Frälsningsarmén hamnar där på delad femte plats tillsammans med Universitet/högskolor, Säpo, Kungahuset och Vänsterpartiet. Var och en av dessa har ökat sitt förtroende med 5 procent. Frälsningsarmén går från 38 till 43 procent.

– Att förtroendet ökar är positivt, det stärker oss och det känns som att vi är på rätt väg. En förklaring till att vi ökar kan vara att människor i allmänhet är mer medvetna om de behov som finns i samhället i dag, säger hon.

Mer information behövs

Frälsningsarmén är en av de organisationer som gör mest för att hjälpa de allra mest utsatta i samhället. Kårerna hjälper missbrukare, hemlösa, ekonomiskt svaga, äldre och ensamma.

– Generellt tror jag att vi behöver informera mer om det vi gör. Fler behöver känna till vad Frälsningsarmén uträttar i samhället. Speciellt bland yngre har vi en känsla av att många inte vet, säger Eva Gustin.

– Oavsett var gåvorna kommer ifrån är det ett stort förtroende att få förvalta en testamentsgåva. Vi är mycket tacksamma för förtroendet. Utan dessa gåvor hade vi inte kunnat möta behoven i samma utsträckning, säger Clive Adams.

– Så ett testamente gör verkligen skillnad.

Förtroendebarometern sammanställs varje år sedan 1997 av Medieakademin, en ideell och oberoende förening som enligt dem själva "verkar för att fördjupa mediedebatten och ge mer utrymmet för fria diskussioner om samhälle, politik och kultur".

Läs också Frälsningsarmén varnar för suspekta lågpriser

Fler artiklar för dig