"Flickadagen": Tonåringar på flykt och barnäktenskap i fokus

Tonårsflickor är ofta en av mest utsatta grupperna i samhället jorden över. Detta faktum står i centrum i dag under DayOfTheGirl2018.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Här i Sverige arrangerar bland andra biståndsorganisationen Plan International ett seminarium om tonårsflickor på flykt. På seminariet presenteras tre färska studier baserade på intervjuer med flickor som lever i krisområden: Sydsudan, i Cox Bazars flyktingläger och i området kring Lake Chad, där Boko Haram har härjat.

Totalförbud

Men det är inte bara flickors situation i andra länder som avhandlas under dagen. Svenska FN-förbundet belyser barnäktenskap i Sverige under en temadag. "Vi arbetar för ett totalförbud mot barnäktenskap och för ökad kunskap om frågan", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kränkningar

På Twitter är engagemanget stort för flickdagen, och bland andra centerledaren Annie Lööf och den kristna danska dagstidningen Kristeligt Dagblad har twittrat.

"Att vara flicka i en storstad innebär ofta att bli utsatt för kränkningar och övergrepp i det offentliga rummet, och detta får många att känna sig osäkra", skriver Kristeligt Dagblad.