Flyktingpastorn Bengt Sjöberg: Därför lämnar jag KD

Efter drygt 50 års engagemang i Kristdemokraterna väljer pastor Bengt Sjöberg att lämna partiet i protest mot en hårdare linje i migrationsfrågan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bengt Sjöberg kallas för flyktingpastor för sitt stora engagemang för flyktingar som sökt sig till Sverige. Han har kombinerat detta med att vara politiker. I över 50 års tid har han varit aktiv kristdemokrat.

– Jag var 17 år då jag i min första valrörelse spikade upp valaffischer i Sundbyberg, berättar Bengt Sjöberg när Dagen når honom.

När han var 25 år valdes han in i kommunfullmäktige första gången, och i dag sitter han invald i Filipstads fullmäktige.

Sorg i hjärtat

Men nu är det slut med politiken. Bengt Sjöberg, som till sommaren fyller 71 år, har redan tidigare aviserat att han inte ställer upp för omval. Men samtidigt som han lägger politiken på hyllan går han ur KD i protest mot den förda politiken i migrationsfrågor.

– Det här var inte lättvindigt. Jag har gått ett helt år med sorg i hjärtat och det är med sorg jag tar det här beslutet, säger Bengt Sjöberg.

– Men jag kan inte vara med i ett parti som försöker byta väljarbas.

Läs mer: Flyktingpastorn: Vilket parti får din röst i höst?
 

Känd i kyrkor

Bengt Sjöberg tillhör inte KD:s toppgarnityr, men han är ändå en känd profil i frikyrkosverige, vilket gör hans avhopp symbolladdat.

– När jag är ute och föreläser hör jag från kyrkfolket att många är väldigt villrådiga. Många som arbetar med asylsökande, inte minst de ensamkommande, har reagerat starkt på att KD inte ställer sig bakom det här lagförslaget från regeringen, säger Bengt Sjöberg.

Han har inte diskuterat frågan med Ebba Busch Thor själv, men när hon uttalat sig i andra sammanhang har budskapet varit att regeringens lagförslag ger de unga falska förhoppningar, att många av dem kommer utvisas ändå.

Läs mer: Busch Thor kritiserar C-beslut om ensamkommande
 

Handlar ditt avhopp enbart om flyktingpolitiken?

– Man kan väl säga att det också handlar om hur man utmålar muslimer i debatten, senast när det gäller böneutrop, där man framställer muslimerna som den stora faran.


Ogillade samarbete med Bert Karlsson

Bengt Sjöberg berättar att samarbetet med Bert Karlsson i sin valkampanj var ytterligare något som fick bägaren att rinna över. Han är heller inte bekväm med hur KD argumenterar om svenska värderingar, samt ogillar den hårdare linjen i frågor om brott och straff.

– Man kan inte bara ropa på mer straff och fler poliser utan man måste också se vad som är grundorsaken till det här.

Bengt Sjöberg tror att många resonerar som han, inte minst i kyrkorna.

Du menar att KD är på väg att tappa stödet i kyrkorna?

– Ja, och jag undrar nästan om det är medvetet. Det är bra att bredda sin väljarbas, men man får inte glömma alla kärnväljare.

– Gång på gång säger Ebba att ett nej är ett nej, har man fått avslag på sin asylansökan ska man ut. Men varje vecka får jag brev från församlingar som säger att vår kristna familj blev inte trodda och nu vill de kämpa för att de ska få en ny chans.

– I kyrkor som jobbar med konvertiter skorrar det här budskapet, att ett nej är ett nej.

Men de flesta partier säger det nu?

– Jo, det har blivit ett mantra. Men när man ser att det är felaktigheter i asylprocessen kring konvertiter, då måste man ta tag i det, menar Bengt Sjöberg.

Hur ska du engagera dig nu?

– På mitt arbetsbord ligger 35 olika konvertitärenden som jag jobbar med. Det är församlingar i hela Sverige som vänder sig till mig. Jag är med och startar upp nya processer och överklagar och jobbar på. Så jag har inte långtråkigt.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården