21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

FN: Religiös förföljelse "allt värre i Asien"

Religionsfrihetsexpert varnar för att troende och minoriteter står inför ökad diskriminering och våld.

FN:s speciella rapportör för religionsfrihet, Ahmed Shaheed, varnar för att religionsfriheten undergrävs i Asien och att religiös fundamentalism ökar.

– Religionsfrihet kränks rutinmässigt i stora delar av Asien, sa Ahmed Shaheed vid ett evenemang som arrangerades av en klubb för utländska korrespondenter i Thailands huvudstad Bangkok.

– Generellt sett går mänskliga rättigheter i Asien tillbaka, sa han vidare enligt katolska nyhetsbyrån UCA.

Storskalig etnisk rensning

Ahmed Shaheed nämnde bland annat kommunistiska länder som Kina och Vietnam, där religiösa troende rutinmässigt förföljs. Han uttryckte också oro över länder som Myanmar och Pakistan där religiösa minoriteter får utstå diskriminering och våldsamma attacker.

I det övervägande buddhistiska Myanmar har hundratusentals människor från den muslimska minoriteten rohingya drivits bort av militären till grannlandet Bangladesh i vad som utländska observatörer har beskrivit som storskalig etnisk rensning.

Läs mer: Var tolfte kristen förföljs för sin tro

Reflektion behövs

Samtidigt har kristna och ahmadis, som tillhör en gren inom islam, utsatts för långvarig diskriminering samt systematisk social, politisk och ekonomisk utestängning i muslimskdominerade Pakistan.

Sådana fall av diskriminering av religiösa minoriteter, sa Shaheed, "borde få oss att reflektera kring vad som händer i vår del av världen".

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar