Föräldrar på Livets ord-skolor säger nej till HPV-vaccin

Föräldrarna till elever i årskurs fem på Livets ords kristna skolor väljer att tacka nej till HPV-vaccinationer. Rädsla för biverkningar uppges vara en av anledningarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Humant papillomvirus, HPV, är ett vanligt virus som ofta överförs via sexuella kontakter. Vaccinationsgraden är hög på skolorna i Uppsala, men Livets ords skolor avviker i statistiken, skriver UNT.

Där framgår att föräldrar vid tre skolor i Uppsala har valt att tacka nej och två av dem är Livets ords kristna skolor, Fridhemsskolan och Trädgårdsskolan.

Rädsla för biverkningar

Skolsköterskan Jeanette Svanberg säger till UNT att hon tror anledningen att föräldrarna tackar nej är rädsla för biverkningar.

– Även om vaccinet har funnits i några år är det relativt nytt och långtidseffekterna känner man ännu inte till. Det är anledningen till att vi avstår, säger en förälder som Dagen har pratat med.

107390.jpg

Avråder från sexuella kontakter

Livets ords kristna skola förespråkar generell kristen etik, vilket innebär att man till exempel avråder från sexuella kontakter utanför äktenskapet.

– Det är en kristen skola och självklart kan tanken komma att man skulle bli ifrågasatt om man skulle tacka ja till vaccinet. I vårt fall vill vi ge vår dotter möjlighet att välja själv i vuxen ålder om hon vill ta det. Till dess rekommenderar vi avhållsamhet, säger föräldern till Dagen.

”Ingår i programmet”

Livets ords kristna skola menar att de inte på något sätt försökt påverka föräldrarna i sitt beslut att tacka nej till erbjudandet av vaccinet.

Magnus Westergård– Vi erbjuder vaccinet på samma sätt som andra skolor i Uppsala. Det ingår i vaccinationsprogrammet för alla flickor i årskurs fem, säger Magnus Westergård, skolchef på Livets ords kristna skolor.

”Ligger helt hos föräldrarna”

Livets ords kristna skolor avböjer principiellt att kommentera frågan om elevhälsan av integritetsskäl och förnekar att det skulle vara skuldbelagt att tacka ja till vaccinet.

– Det finns inget sådant med i bilden. Vi förespråkar kristen etik, men det har inget med vaccinationen att göra. Beslutet ligger helt hos föräldrarna, säger Magnus Westergård.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar

HPV-­vaccination

Alla flickor i åldern 10–12 år har sedan 2012 erbjudits gratis vaccinationer mot HPV och livmoderhalscancer.

Det ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

I dag finns två godkända vaccin i Sverige. De ger skydd mot HPV 16 och 18.

De typerna orsakar två tredjedelar av all livmoderhalscancer, enligt Vårdguiden.