"Förbud mot religiösa friskolor blir omöjligt"

De partier som vill förbjuda religiösa friskolor kommer att stöta på problem då Sverige i så fall måste bryta mot Europakonventionen och EU-rätten.
Tidningen Signum har fördjupat sig i vilka regler som gäller.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kraven på att förbjuda religiösa friskolor duggar tätt. Nu senast var det Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) som hittade ett nytt innovativt sätt, då han vill neka religiösa friskolor från att hyra kommunens lokaler.

– Vi har ett kongressbeslut som jag är stolt över och nu förväntar jag mig leverans i riksdagen, sa Olle Burell i Aktuellt nyligen då han argumenterade för sitt lokala förbud i väntan på ett nationellt.

Han hejas på av en rad politiker som försöker bilda opinion, exempelvis Gulan Avci från Liberala kvinnor som utan pardon driver linjen att alla religiösa friskolor ska försvinna.

 

Läs mer: Frida Park: Genomskåda förbudsretoriken

 

Men det stora hindret för dessa politiker är inte att få till en politisk majoritet för sin linje i Sverige, utan det handlar om att komma runt de internationella konventioner som Sverige skrivit under.

”Det är svårt att se hur man skulle kunna förbjuda konfessionella friskolor utan att bryta mot EU-rätten och Europakonventionen”, skriver Hedvig Bernitz, jur.dr. på Stockholms universitet, då hon i den katolska tidskriften Signum går igenom regelverket.

Europakonventionen är lag

Där förklarar hon att Europakonventionen gäller som lag i Sverige och att vi inte kan stifta lagar som strider mot konventionen. Den svenska skollagen måste underordna sig Europakonventionens skrivelser om religionsfrihet där rätten för föräldrar att välja utbildningsalternativ utifrån religiös övertygelse.

Barn har rättigheter

Men det betyder inte att föräldrarnas rättigheter är oinskränkta. För barn har också rättigheter och kan inte mot sin vilja tvingas in i ett sammanhang. Föräldrar har exempelvis inte rätt att neka barn objektiv och allsidig undervisning, även om det för dem känns obekvämt.

 

Läs mer: Olle Burell: Stoppa all uthyrning till religiösa friskolor

 

Skolorna får heller inte agera hur de vill bara för att de drivs av en religiös huvudman. Redan i dag görs en tydlig åtskillnad mellan undervisningen som är obligatorisk och de konfessionella inslagen som bygger på frivillighet.

Inga religiösa inslag

Men flera partier försöker att rucka på den rådande balansen. Socialdemokraterna har i sitt kongressbeslut slagit fast att inga religiösa inslag får förekomma på initiativ från skolan, även om deltagandet skulle vara frivilligt.

Liberalernas Jan Björklund har också varit inne på att undergräva religiösa friskolors ekonomiska villkor, då det inte står i Europakonventionen att de måste finansieras via skattesedeln.

Svenska politiker måste även ta hänsyn till EU-rätten om de vill stoppa religiösa friskolor. Här konstaterar Signum i sin genomgång att ett förbud skulle strida mot EU:s regler om fri handel och rörlighet, då Sverige inte kan stoppa en internationell skolkoncern att etablera sig. Det inkluderar även religiösa friskolor.

 

Läs mer: Kristen friskola: Det här är diskriminering

 

Här finns det ett utrymme att som nation få specialregler, men:

”Sverige måste kunna uppvisa mycket starka nationella skäl till varför det är så viktigt för oss att få begränsa rätten att starta skolor”, skriver Hedvig Bernitz i sin genomgång.

Hon jämför med att Sverige fått ett undantag när det kommer till alkoholmonopolet.

Om det ska införas ett förbud mot religiösa friskolor i Sverige måste först och främst regeringen komma med ett lagförslag. Mycket hänger på hur utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) agerar. Han har lovat att frågan ska utredas, och att utredningen skulle dra igång redan förra året. Nu har det dragit ut på tiden, och inom kort stundar ett val, då korten kan kastas om.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar
Böneutrop
Kyrka och politik