Nyheter

Föreningsbidrag får kritik från kristna

GÖTEBORG. Göteborgs stad genomför just nu en översyn av sina riktlinjer för kommunala föreningsbidrag. Ungdomsförbundet Equmenia upplever inte att förslaget gör det möjligt för deras föreningar att få bidrag.

Våren 2018 växte kritiken mot Göteborgs stad sedan det visat sig att idrotts- och föreningsförvaltningen slutat att bevilja ekonomiska bidrag för scoutverksamhet i en rad församlingar. Skälet var att verksamheten vilar på kristen grund.

Läs även | Lättare för scouter i Göteborg att få bidrag

Senare ändrade sig politikerna i Göteborg – David Lega, kristdemokratiskt kommunalråd, förklarade för Dagen att religiösa organisationer kunde ta emot bidrag igen, men enbart för icke-konfessionell verksamhet.

En större översyn av riktlinjerna för kommunala föreningsbidrag har samtidigt pågått och ett tiotal kristna organisationer har tagit chansen att svara på det nu liggande förslaget som innebär att åtta kriterier ska vara uppfyllda för att organisationer ska vara bidragsberättigade.

Sjunde kriteriet problematiskt

Av remissvaren framgår det att de kristna organisationerna framför allt ser problem med det sjunde kriteriet: ”Den verksamhet som föreningen söker bidrag för ska inte vara partipolitisk eller religiös”.

”Vi kan inte dela på verksamheten och se en del som religiös och annan icke- religiös. Så nej, vi upplever inte att dessa riktlinjer möjliggör för Equmeniaföreningar (och andra föreningar med konfessionell grund) att få bidrag”, skriver Equmenia.

Och fortsätter:

”Som det står i dagsläget så blir det mycket upp till handläggarens egna godtycke om en förening ska få bidrag eller inte.”

”Skulle de nya riktlinjerna antas förändrar det inte något för religiösa föreningars möjligheter att få bidrag. Det finns fortfarande ett stort utrymme för tolkning av riktlinjerna, så att förvaltningen kan göra olika bedömning beroende på just då gällande strömningar i kommunledning, förvaltningsledning eller samhället i stort”, skriver samtidigt Backa SAU, tillhörande Alliansmissionens ungdom.

Läs mer: Statlig utredning om demokrativillkor påverkar

Bilda Sydväst föreslår att värderingskriterierna och kriterier som undantar viss verksamhet ”tas bort helt då de inte är förenliga med grundläggande principer för mänskliga rättigheter”.

Remissinstanserna blev särskild ombedda att fundera på om de föreslagna riktlinjerna gör det möjligt för organisationer på konfessionell grund att få bidrag för verksamhet som är av ”icke-religiös natur”.

Svaren är minst sagt tveksamma.

”... det behöver bli mer tydligt vad ’icke-religiös natur’ står för”, skriver Frälsningsarmén.

”Med det här förslagit finns en stor risk att många välfungerande föreningar slås ut”, skriver Kristen Idrottskontakt, Krik.

”Behövs ett förtydligande”

”Risken är stor att nämnder och handläggare liksom tidigare kommer att sätta likhetstecken mellan verksamhet och religiös förening oavsett vilken typ av idrottsaktivitet eller annat som den religiösa föreningen bedriver. Här behövs det ett förtydligande som kan underlätta för beslutsfattarna”, skriver Opalkyrkan i Tynnered, som har nekats kommunala bidrag i över två års tid.

”Det finns en godtycklighet i de skrivningar som står i dagsläget. Vad är det kommunen vill åt? Är det extremism så skriv det. Vad är ’religiös’?”, kommenterar Svenska kyrkan (Oscar Fredriks församling).

När det gäller övriga kriterier, där det bland annat talas om ”demokratiska principer” och ”lika rättigheter”, är de kristna organisationerna mer positiva.

Men några nämner vikten av personliga relationer mellan föreningar och kommunen för att minska risken för godtyckliga beslut.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar