Nyheter

Författaren: Incels stoltserar med hur de bryter ner kvinnor psykiskt på jobbet

Inför arbetet med sin nya bok ”Råttkungen” fick författaren och Expressenjournalisten Pascal Engman en god inblick i den värld som incelrörelsen utgör.

Vad var det som stack ut när du tittade på den här världen?

– Det enorma hatet där kvinnor görs till måltavlor och avhumaniseras. Och när man avhumaniserat en grupp tillräckligt länge blir det lättare att faktiskt skada dem i verkliga livet. Så det skrämde mig.

En annan sak Pascal Engman reagerade på var den extrema utseendefixeringen. 13–15-åriga pojkar lägger upp bilder på sig själva på olika forum på internet och ber andra incels bedöma om hur stor chans de har att lyckas få till en relation med en tjej. Svaren kan då bli ”Du har ingen chans – det är lika bra att du tar livet av dig!”.

Läs mer ”Ensamma kvinnor samlas inte i forum för att hylla terror”

Ett exempel på utseendefixeringen var att incels tycker att det finaste som en man kan ha är breda käkben. Vissa av de här unga männen som är missnöjda med sina käkar försöker då ändra på dem – själva. De har kanske inte råd med skönhetsoperationer utan utsätter sin haka i stället för trubbigt yttre våld för att göra käkpartiet mer markerat och robust. Detta kallas för ”Bonesmashing”.

– Jag har inte sett detta själv, men det är något som det pratas om.

Fick du kontakt med någon incel?

– Nej. Jag bedömde att det inte behövdes. Jag kollade bara vad de sa på själva forumen. Jag behövde inte ens registrera mig, de här forumen är helt öppna.

Det här hatet är alltså ganska synligt för alla?

– Ja, absolut. Jag har med autentiska citat i min bok till exempel där män öppet hyllar våldtäkt och uttrycker längtan efter massmord på kvinnor.

Incelrörelsen tycks ju rymma människor av alla de slag, det finns till exempel kristna sådana, så kallade christocels. Stötte du på den gruppen under din research inför boken?

– Nej, inte vad jag minns. Jag har bara läst att det finns. Men det finns massa olika sorters incels, så den gruppen finns säkert också.

Några som beskrev sig som svenskar hittade Pascal Engman inte heller. De forum som finns är amerikanska och stängs ner ganska fort, berättar han. Alla incels skriver på engelska och därför är det svårt att veta var de befinner sig. De siffror som finns visar att 90 procent är under 30 år och 80 procent bor i Nordamerika eller Europa.

– Majoriteten är fullständigt ofarliga och är djupt olyckliga individer, men vissa av dem är ett reellt hot. De sitter och tipsar varandra om hur man kan våldta och komma undan med det. Vissa stoltserar med hur de bryter ner kvinnor psykiskt på sina arbetsplatser. Och bara genom att prata kan man trigga andra att göra det de pratar om. Så det här är ett verkligt samhällsproblem som drabbar kvinnor.

Läs mer Incelsmän som mördar kvinnor

Fler artiklar för dig