Förintelsens överlevande: Nazister fick för stor plats i Almedalen

Nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen kritiseras av föreningen Förintelsens överlevande.
"Nazister från Nordiska motståndsrörelsen tilläts hetsa, hota, skrämma och trakassera judar. Vi vet hur detta slutar om vi inte sätter stopp i tid", skriver föreningen i ett uttalande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under nyss avslutade Almedalsveckan var nazistiska NMR på plats och hade samlingar. Bland annat störde man Center-ledaren Annie Lööfs tal och skapade oro bland många besökare.

En av dem som reagerar mot att Nordiska motståndsrörelsen tilläts att agera så är föreningen Förintelsens överlevande. I ett uttalande riktar man skarp kritik mot den tafatthet som man menar kännetecknar det svenska samhället.

Att många talare uttryckte avsky för NMR:s handlingar under veckan räcker inte, menar föreningens ordförande Tommy Ringart som skrivit under uttalandet.

"Polisen måste ingripa"

"Vi förväntar oss att talen också följs upp av handling. Polisen måste ges tydliga instruktioner och mandat att ingripa mot våldsbejakande rasistiska organisationer", säger han.

Han menar att rättsstaten inte stillatigande kan acceptera att det går till på det sättet. Den passivitet som finns måste ersättas av handling.

"Vi överlevande, och barn och barnbarn till dem som överlevde Förintelsen, vet hur detta slutar om man inte sätter stopp i tid." heter det vidare i uttalandet som avslutas med en uppmaning till att se över lagstiftningen.

Lilla Erstagården