Förre pastorn Joshua Harris talar ut om att ha lämnat tron

Under mer än tio år ledde pastorn och författaren Joshua Harris en megakyrka utanför Washington DC. Numera ser han sig inte som kristen och i den första intervjun efter beskedet säger han att han förstår människors ilska.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I somras orsakade Joshua Harris rubriker när han först meddelade att han tänkte separera från sin hustru och sedan avslöjade att han redan hade lämnat den kristna tron.

Nyligen intervjuades Joshua Harris, som blev internationellt känd för sin bok "I kissed dating goodbye" (på svenska "Farväl till kärleken"), av den sekulära webbtidningen Axios nära hemmet i Vancouver i Kanada.

– Om du inte lever i enlighet med Bibelns undervisning utan i synd utan att känna ånger så måste du stängas ute från kyrkan. I praktiken exkommunicerade jag mig själv, säger Joshua Harris.

Ifrågasatte sin egen bok

Redan 2016 började den i dag 44-årige Harris att ifrågasätta innehållet i "I kissed dating goodbye" som han skrev 1997. Han bad också om ursäkt till dem som hade farit illa av undervisningen om avhållsamhet från dejting och 2018 tog han avstånd från boken samtidigt som den också slutade att tryckas.

– Men det går ju inte att ge folk tillbaka förlorade år. Det var en lång process för mig. Jag började inse att boken verkligen hade vilselett många människor, säger han till Axios.

"Förstår att fok är arga"

I intervjun konstaterar han också att han har förståelse för att människor är arga på honom över hans beslut att lämna hustrun och tron.

– Jag var ledare och talesperson och jag uppmanade människor att leva på väldigt speciella sätt, att göra uppoffringar på väldigt speciella sätt. Och att jag förändras i mitt tänkande känns som ett svek för dem.

Apropå uttalandet från Joshua Harris om att leva i synd utan att känna ånger skriver Axios-journalisten Mike Allen att Joshua Harris inte ville gå in närmare på vad hans sätt att leva utan ånger innebär.

Men Mike Allen skriver att Joshua Harris, i generella ordalag, konstaterade att det "ofta handlar om sexualitet".

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm