Forskare: Förföljelse väg till enhet

Sopron, Ungern.. Att stödja förföljda trossyskon bör stå i centrum för kyrkans ekumenik. Det säger Elizabeth Kendal, som i över 20 år drivit frågan.
– Vårt århundrade kan bli den tid då Gud fogar samman kristna – men det sker genom förföljelsens eld, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vi lever i en tid som saknar motstycke. När Elizabeth Kendal talar, slår hon genast fast detta faktum: tiden vi lever i är alldeles särskild.

– Men inte på det sätt vi tror. Det är inte förföljelsen av kristna som är utan motstycke. Tror man det måste man gå tillbaka till historien och läsa på, säger hon.

Driver religionsfrihetssajt

Elizabeth Kendal är expert på religionsfrihet. Hon är författare och forskare, och driver också en sajt med information om religionsfrihet och förföljelse av kristna. Dagen mötte henne vid en mediekonferens i Sopron, Ungern, där hon var en av föredragshållarna.

I dag förfäras många över de siffror som beskriver hur den kristna befolkningen i Irak har decimerats, från 1,5 miljoner till runt 200 000 på bara ett femtontal år.

Allt oftare beskrivs det som händer med sitt rätta namn: ett folkmord.

Oförminskad styrka

Ändå är dagens förföljelse inte utan motstycke, säger Elizabeth Kendal.

– Under den tidiga kristenheten förföljdes kristna på de grymmaste sätt. De torterades, de fängslades, deras kyrkor brändes.

– Vid kyrkomötet i Nicaea år 787 möttes 318 biskopar, och den samlingen kristna har beskrivs av historieskrivare som en ”armé av krymplingar”, eftersom de flesta var kroppsligt stympade på ett eller annat sätt, berättar hon.

Och förföljelsen av kristna har sedan pågått med nästan oförminskad styrka under århundraden på olika platser runt om i världen. Det handlar om Armenien, det handlar om tidigare Sovjetunion och östblocket, det handlar om Mellanöstern i dag.

Det som är nytt i dag är i stället det faktum att modern teknologi gör det möjligt att reagera och att agera, säger Elizabeth Kendal.

– För första gången i historien har kyrkan möjlighet att reagera och att agera. Det går till och med att upptäcka en förestående förföljelse på andra sidan jordklotet redan innan den slår till med full kraft, säger hon.

Ser en ljusning

Därför, menar hon, har kyrkan en utmaning av aldrig tidigare skådat slag i vår tid. Själv har hon under tjugo års tid arbetat intensivt med att föra upp frågan om förföljda kristna på dagordningen i medier, i kyrkan, i politiken och i samhället. Ofta, säger hon, har det känts som att ”stånga sig blodig mot en vägg” utan att något händer. Men i dag ser hon en ljusning.

– Jag upplever att frågan nu till sist finns med på dagordningen. Jag tror att vi lever i en tid när Gud knyter samman kristna världen runt. Det är ett verk av den helige ande, som får oss att agera inte som en organisation utan som ett enda bultande hjärta.

”Sant och relevant”

Elizabeth Kendall säger att hon är övertygad om att vägen till kristen enhet går just genom solidaritet med andra kristna världen över. Gud binder samman de kristna, men vägen är kantad av martyrernas lidanden.

– När vi talar ut om förföljelsen och också gör något, då förbereder Gud våra hjärtan för verklig enhet, säger hon.

– Jesus bryr sig inte om ifall vi står eller sitter när vi ber, eller vilken etnicitet vi tillhör. När vi finns till för varandra faller allt sådant bort och vi ser det centrala i tron.

Det är dock viktigt att det man rapporterar är sant och relevant, betonar hon. Det gäller att vara påläst, att kunna sätta in saker i ett sammanhang och att kolla alla fakta.

Attacker mot kopter

På sin hemsida skriver Kendal varje vecka om utsatta kristna och föreslår ämnen för förbön. Hon berättar vad det var som en gång väckte hennes eget engagemang: en liten notis i en tidning.

– Jag hade bett till Gud och frågat vad som var min uppgift. Jag har alltid varit engagerad i sociala frågor, och skrev bland annat pressreleaser åt Amnesty International. En dag fick jag syn på en liten notis som berättade om att tusen koptiska kristna hade blivit arresterade.

Notisen väckte hennes nyfikenhet. Varför stod det så lite?

– Hade det handlat om politisk förföljelse, eller om gay­aktivister, då hade vi vetat allt om detta. Men nu handlade det om kristna.

”Detta är vad du ska göra”

Hon tog kontakt med Coptic Australian association, och fick reda på mer om händelsen – en i raden av olika ingripanden och attacker mot kristna kopter i Egypten.

– Jag minns att jag en dag stod i köket och diskade, och tänkte på dessa kristna systrar och bröder och hur jag skulle kunna hjälpa dem. Jag upplevde att Gud sa till mig: detta är vad du ska göra. Det var en verklig kallelse.

När Dagen möter Elizabeth Kendal i Ungern har hon just skrivit sin förbön nummer 900. Hon säger att det som många tror är en börda – att ta på sig ett engagemang för de förföljda – faktiskt är något helt annat. Det är en befrielserörelse.

– Jag vill säga: var inte rädda för det här ämnet! Tidigare har många inte velat tala om förföljelsen, eftersom man ville berätta historier om den ständigt växande och segrande kyrkan. Men i dag ser jag att allt fler vågar tala om denna verklighet.

– Världen ser på oss kristna, och därför är det viktigt att vi talar ut. Att vi visar att vi finns till för våra bröder och systrar. Då ser världen att vi menar vad vi säger om att älska varandra. Så blir vi det ljus som lyser i mörkret.

Driver en bönesajt

Elizabeth Kendal driver sajten ”Religious Liberty Prayer Bulletin”, där hon varje vecka skriver om förföljda kristna och presenterar förbönsämnen.

Hon har skrivit två böcker: ”Turn back the battle: Isaiah Speaks to Christians Today” och ”After Saturday comes Sunday: Understanding the Christian Crisis in the Middle East”.