Forskare: Sätt inga ettåringar i förskolan

Föräldrar, ta det lugnt och sätt inte in era ettåriga barn i förskolan. Det budskapet kom från tre forskare, inbjudna av den nya tankesmedjan Familjen först, som nu på allvar vill ge sig in i samhällsdebatten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tankesmedjan Familjen först har du nog knappast hört talas om. Den har funnits i drygt ett år, och i veckan genomförde den sitt första publika arrangemang. Det var inne i Sveriges riksdag, och tre forskare var inbjudna att tala med den gemensamma nämnaren att de anser att de riktigt små barnen inte mår bra av att börja i förskolan för tidigt.

Studerat hjärnans utveckling

Barnläkaren Hugo Lagercrantz var kanske det mest kända namnet, och inledningsvis skämtade han att politiker troligtvis har bättre koll på hur stor statsskulden är, än hur många celler som finns i hjärnan.

Som forskare har han själv studerat hjärnans utveckling, och konstaterade att de riktigt små barnen mår bäst av den lilla gemenskapen, i familjen.

Och fick snabbt understöd av docent Maarit Johnson som studerat barns självkänsla.

– Jag är oroad för att många barn börjar på förskolan för tidigt, då de är ett år.

Hon menar att det finns en aningslöshet om barns villkor, och att ett barns grundläggande självkänsla byggs upp de första tre åren, ”som ett vaccin som består livet ut”.

Det var Kristdemokraterna som öppnade upp riksdagens lokaler, och flera av tankesmedjans grundare är också med i partiet, med tidigare partiledaren Alf Svensson och riksdagsledamoten Mikael Oscarsson i spetsen.

Läs också: Det är hög tid för ett föräldrauppror - kräv en förändring!

Vill utöka föräldraförsäkringen

Men att Familjen först skulle vara ett KD-projekt tillbakavisas, inte minst eftersom de tre inbjudna gästerna inte har någon koppling till partiet.

Den tredje föreläsaren, Per Kågeson, hör exempelvis hemma på vänsterkanten. Han kom till seminariet med en bok där han pläderar för att föräldraförsäkringen borde byggas ut till två år. En uträkning som bland annat bygger på att kommunernas omkostnad för förskoleverksamhet minskar om fler barn stannar hemma när de är små.

– Det är en gåta för mig att vänstern inte håller sig framme här, säger han till Dagen efter seminariet.

Barns bästa i främsta rummet

Per Kågeson utmanade landets politiker med att om de verkligen vill införa Barnkonventionen som svensk lag borde de titta närmare på vad som står där.

– I artikel 3 står det att barnets bästa ska komma i främsta rummet. Hur skulle det se ut om vi tog det på allvar, undrade han.

Per Kågeson menar att debatten i dag är extremt fokuserad på jämställdhet utifrån mannens perspektiv, att kvinnan ska bli som mannen, där heltidsarbete är normen för alla.

– Först då ses vi som jämställda, säger han.

– Men allt detta kan enbart ske på barnens bekostnad, som måste stanna längre på förskolan.

Det hela leder till otryggare barn, och ökad stress hos vuxna, menar han.

Per Kågeson har en rad förslag på förändringar, exempelvis förespråkar han ”partiell medborgarlön”, att småbarnsföräldrar som går ner i tid ska kompenseras för lönebortfallet.

– Det skulle minska stressen och sjukdomarna, framför allt för kvinnor. Och det skulle minska trycket på förskolorna, som kan utveckla sin verksamhet om de minsta barnen inte behöver vara där.

Uselt av partiledarna

KD-veteranen Alf Svensson fyllde på med ytterligare ett perspektiv:

– Jag följer alla partiledardebatter i tv, och har aldrig hört att de tagit upp barnets bästa som debattämne. Det är uselt.

Fakta:

Familjen först

Familjen först är en tankesmedja och stiftelse som bildades för cirka ett år sedan.

Tanken är att sätta familjefrågor i centrum, och att bilda opinion.

I styrelsen finns bland andra de båda KD-politikerna Alf Svensson och Mikael Oscarsson.