Nyheter

Förslag: Öppna hotellen för människor i hemlöshet

Skåne Stadsmission tänker inte överge de mest utsatta under coronakrisen. Om det krävs, kommer arbetet att flytta utomhus. I Stockholm har hjälparbetet Kafé i gemenskap begränsat verksamheten, men ett kreativt förslag kommer från en av de ansvariga.

– En rolig och bra grej skulle vara om alla hotell som stod tomma erbjöd våra gäster ett rum, säger Jonas Stadling som är ansvarig för kaféet i Korskyrkan.

Stockholms fyra Kafé i gemenskap har normalt sett öppet måndag–fredag, 9–12.

– Det brukar vara ett otroligt trevligt sammanhang med gemenskap, kultur, vila och god harmoni, säger Jonas Stadling.

Sedan den 13 mars har portarna stängts och frukostpaket serveras genom en dörr.

– Vi har förvandlats till ett ryskt soppkök. Ingen får komma in i lokalen på grund av smittorisken.

Gästerna har tagit beslutet bra, menar Jonas Stadling.

– De är vana vid olika knasiga situationer och över lag har gruppen fortsatt att vara tacksamma över att de får mat.

Lever i hemlöshet

De flesta som besöker kaféet lever i hemlöshet. Många bor på Centralstationen eller Arlanda och använder bussar och tunnelbana som färdmedel.

– Många är också sjuka så deras situation är riskfylld. De kan både drabbas av smittan och vara smittbärare, säger Jonas Stadling.

Trots det märker han inte av någon större oro bland många av gästerna. Han tror att det beror på att de redan lever i en utsatt situation och därför inte har reflekterat över virusspridningen.

Möter EU-medborgare

Crossroads i Malmö är en plats för utsatta EU-medborgare som drivs av Skåne Stadsmission. Verksamheten är öppen som vanligt, liksom Stadsmissionens andra insatser för människor i hemlöshet.

– Människor i akut hemlöshet har ingen annanstans att ta vägen. Just nu är deras behov ännu större, säger Liv Palm, enhetschef för Crossroads.

För att hindra smittspridning är det striktare regler kring hygien och människor uppmanas att sprida ut sig i lokalerna. Om myndigheterna skulle fatta beslut om större begränsningar för social samvaro, skulle Stadsmissionen ändå fortsätta sitt arbete.

– Då skulle vi få hitta kreativa lösningar, kanske servera mat utomhus. Det här är vårt arbete. Om vi inte gör något, finns det massa människor som inte får någon hjälp, säger Liv Palm.

Viktigt med information

Att ge EU-migranter korrekt och balanserad information om den pågående pandemin, har varit en viktig del i arbetet på Crossroads.

– Vi har haft infomöten där vi försökt att varken förminska eller förstora vad som pågår. Eftersom många inte kan läsa är det viktigt att vi ger muntlig, saklig information, säger Liv Palm.

Många av gästerna på Crossroads kommer från Rumänien och sysselsätter sig antingen genom att sälja gatutidningar, be om pengar eller panta burkar.

– När det är mindre folk i rörelse blir det här svårare. Jag tror också en del kan dra sig för att gå nära och ge pengar.

"Enormt utanförskap

Hon tror att många EU-migranter upplever den nuvarande situationen som oviss och skrämmande.

– Om man tänker sig in i att man lever i ett enormt utanförskap och är i ett land där man inte pratar språket och bara förstår en viss del av informationen. Det måste vara väldigt svårt och skrämmande.

Läs mer Frida Park: Hur kan man isolera sig från corona utan ett hem?

Fler artiklar för dig