Fortsatt oroligt mellan Gaza och Israel

JERUSALEM. Våldsamheter flammar upp i Gaza med israeliska flygbombningar och palestinska raketattacker. Samtidigt har Israel svårt att möta det senaste palestinska vapnet: brinnande drakar och ballonger som sätter eld på stora israeliska landarealer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Läget är på nytt spänt i Gaza och södra Israel efter några veckors relativt lugn – sedan den senaste stora konfrontationen i slutet av maj.

Palestinier sköt 45 raketer in i Israel från Gaza natten till onsdagen, medan israeliskt flyg attackerade 25 Hamas-mål i Gaza.

Evig våldsspiral

Den palestinska raketbeskjutningen kom sedan Israel i måndags anfallit Hamas militära förläggningar och vapenfabriker – och detta inslag i den eviga våldsspiralen kom i sin tur efter det att palestinier sänt in drakar och ballonger som bränt stora landområden i södra Israel.

Ett 20-tal bränder rapporterades de senaste dagarna, många fler under den senaste månaden.

Motståndskrafter

Fawsi Barhoum, en talesman för islamistgruppen Hamas som styr Gaza, kallar raketbeskjutningen ”en legitim rättighet” och skriver på Twitter att "den är ett bevis för att motståndskrafterna bestämmer spelets regler”.

“Terrororganisationen Hamas riktade en allvarlig raketattack mot civila israeler under natten och drar ned Gaza och dess civila på en väg som bär ständigt utför”, säger den israeliska armén i ett uttalande.

Fortsätter

Men de palestinska islamistgrupperna förklarar att man ska fortsätta att slå tillbaka mot Israel.

– Den tid är över när den israeliska militären kunde agera obehindrat i Gaza, säger en talesperson för Islamiska Jihad till nyhetssajten Arabic PalToday.

Det har varit en lång het vår i Gaza med våldsamma protester mot Israel – vars armé har skjutit mot demonstranter som försökt närma sig gränsstängslet. Oroligheterna kulminerade den 14 maj – 70-årsdagen av Israels grundande och samma dag som USA:s invigde sin ambassad i Jerusalem – då ett 60-tal palestinier dödades.

Informell vapenvila

De sista dagarna i maj flammade våldet upp igen med flygattacker och raketbeskjutning. Detta följdes av en informell vapenvila, men sporadiska våldsamheter har fortsatt.