Frälsningsarméns arbete uppmärksammas i Musikhjälpen

För tionde året i rad sänder Musikhjälpen till förmån för en glömd katastrof. I år handlar det om sexhandel med barn. Och bland de medverkande finns en eldsjäl från Frälsningsarmén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bänka dig gärna vid radion i morgon torsdag mellan 15.00 och 16.00. Då får du nämligen tillfälle att höra Madeleine Sundell, jurist på Frälsningsarmén och ansvarig för organisationens arbete mot människohandel, berätta om vad man kan göra för att förebygga sexhandel med barn.

– Det känns jättekul och jag är mycket glad över att Musikhjälpen lyfter det här livsviktiga ämnet,  säger Madeleine Sundell till Dagen.

Musikhjälpen är en 144 timmar lång radio- och tv-sändning gjord i samarbete mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Tre kända profiler sänder i en hel vecka från en glasbur strategiskt placerad på en offentlig plats. I år är det programledarna Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och artisten Molly Sandén som har låsts in i en glasbur på torget i Umeå. De får inte lämna buren på hela veckan, däremot tar de löpande emot gäster: experter och artister som alla ställt upp till förmån för arbetet mot sexhandel med barn. Parallellt med sändningen pågår en insamling via Radiohjälpen.

– Barnsexhandel är ett problem som det kan vara svårt förstå att man själv kan göra något åt. Därför är det så bra att public service-media tagit på sig uppgiften att berätta vad det handlar om och hur vi alla kan vara med och göra skillnad. Och framför allt att man når den yngre generationen, säger Madeleine Sundell.

Förutom att jobba med människohandelsfrågor på Frälsningsarmén sitter Madeleine Sundell med i ECPAT Sveriges styrelse, den enda expertorganisationen i Sverige som jobbar riktat mot barnsexhandel. På torsdagen kommer båda organisationers arbete att uppmärksammas.

– Jag vill rikta särskilt fokus mot kopplingen till Sveriges roll och vad vi kan göra för att förebygga, reagera o agera mot  barnsexhandeln. Jag ska även berätta  några hoppfulla historier där vi kunnat göra skillnad och hur viktigt det är med vårt ansvar som medmänniskor.

Enligt ECPAT säljs fyra barn varje minut inom sexhandeln världen över. Frälsningsarmén, som finns i 128 länder arbetar, både förebyggande och med att hjälpa och återintegrera offren.

Madeleine Sundell fick 2009 ett stipendium från Kungens Stiftelse Ungt ledarskap som delas ut till "unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft".