Franklin Graham kan portas från Storbritannien

Väckelseevangelisten Franklin Graham kan stängas ute från Storbritannien.
Landets viktigaste muslimska organisation kräver nu att regeringen stoppar honom från att tala under en evangelisationssatsning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 21 september är Franklin Graham bokad för att tala på ett evangelisationsmöte i Blackpool i norra England, en satsning som flera av stadens kyrkor står bakom. Den amerikanske evangelistens besök har dock mötts av starka protester och nu sällar sig det muslimska rådet i Storbritannien till kritikerna. I ett uttalande hänvisar rådet till att regeringen tidigare vägrat personer, bland annat muslimska talare, visum då de har bedömts vara till skada för allmänheten.

”Vi förutsätter att regeringen använder det kriteriet här. Om den inte gör det, så sänder det en tydlig signal om att man inte konsekvent bekämpar alla former av fördomar”, säger rådet i ett uttalande.

Enligt tidningen the Guardian har även tre parlamentsledamöter krävt att Franklin Graham nekas visum.

Kallade religionen islam för ond 

Franklin Graham är son till världsevangelisten Billy Graham, men har tydligare än sin far profilerat sig politiskt genom att tydligt ställa sig bakom president Donald Trump. Han har bland annat tydligt tagit avstånd mot samkönade äktenskap. Det som upprör det muslimska rådet är vissa uttalanden om islam. I ett samtal om islam betonade Franklin Graham sin kärlek till muslimer men varnade för sharialagstiftning och kallade själva religionen islam för ond.

30 församlingar står bakom satsningen i Blackpool, men andra kyrkor har valt att protestera.

Tre församlingar ska ordna gudstjänster som välkomnar sexuella minoriteter under kampanjhelgen och en fyra meter stor staty av Jesus klädd i regnbågsfärger ska paraderas genom stadens centrum. I somras nekades arrangörerna bakom satsningen att göra reklam för evenemanget på stadens bussar, enligt transportföretaget på grund av starka protester mot evenemanget.

Lilla Erstagården