Nyheter

Fransk biskop: Våldet uttrycker hopplöshet

Biskopar i Frankrike fördömer våldet i landet och manar till dialog. Men det finns ännu inget officiellt uttalande av katolska kyrkan om den kris som skakat landet – och inte minst det fjärran departementet Réunion – de senaste veckorna.

1 av 3

”Har kyrkan inget att säga?” frågar katolskt orienterade tidskriften La Vie (en del av Le Monde-koncernen). La Vie konstaterar att biskopskonferensen CEF hittills inte uttalat sig om krisen och demonstrationerna i Frankrike under de senaste veckorna.

Fyra personer har hittills dött i de våldsamma protesterna i Frankrike, enligt BBC. Omkring 288 000 personer deltog i demonstrationer på över 2 000 platser enligt SVT. Man blockerade bland annat trafiken i rondeller, på större motorvägar och infarter till städer.

I Paris klottrades Triumfbågen ned med slagord som ”Avgå Macron”, och förödelsen på paradgatan Champs-Elysées var stor. 133 personer skadades och uppemot 400 omhändertogs efter de kravallartade demonstrationerna. Rörelsen som kallas ”de gula västarna” startade som en protest mot höjda bensinpriser, men har senare utvecklats till en allmän proteströrelse.

Nästan värre än i Frankrike har det varit i ett av de departement som kallas ”outre-mer” (ungefär ”fjärran”), den före detta kolonin Ile de la Réunion, som numera är ett franskt departement.

Orsakat blockad

I Sverige har denna ö nära Madagaskar helt hamnat i medie­skugga, men i Frankrike har man skrivit desto mer om hur gula västarnas rörelse spritt sig till Réunion och där orsakat flera veckors blockad av hela hamnen i huvudstaden, samt våldsamma demonstrationer.

Blockaden hävdes till sist på tisdagen efter att den franske premiärministern gått med på att skjuta på den kritiserade skattehöjning på bensinpriset som utlöste hela rörelsen.

Premiärminister Edouard Philippe lovat att skattehöjningarna kommer först om sex månader. Frågan är om proteströrelsen därmed kommer att avstanna. Under de veckor som gått har kritiken blivit allt mer generell och kommit att handla om Macrons hela ledarskap.

Och varför säger då kyrkan ingenting? Det stämmer inte riktigt – enskilda biskopar har uttalat sig, vilket också La Vie konstaterar. Bland dem som uttalat sig finns Paris ärkebiskop Michel Aupetit, vars budskap under högmässan i söndags var att våldet ”är ett uttryck för hopplöshet”.

Storstad mot landsbygd

Fader Malle, som representerar sydöstra delen av Frankrike, talar om att krisen handlar om en konflikt mellan storstad och landsbygd:

– Den lyfter fram krisen på landsbygden. Det Frankrike som verkar bli vinnaren är metropolernas Frankrike. Det Frankrike som förlorar verkar vara landsbygdens Frankrike. Var finns den nationella solidariteten?

Men fram tills i dag har den katolska biskopskonferensen, som samlar landets biskopar, alltså inte uttalat sig. Det är naturligt, säger kyrkoherden i regionen Hautes-Alpes.

– Det är en känslig fråga. Jag träffar ”de gula västarna” i min församling. Men en officiell hållning från kyrkan ändrar inte sakernas tillstånd. Jag tror att det är för tidigt att inta en viss position från kyrkans sida. Tystnaden från kyrkan visar bara att det måste till tid för att urskilja vad som är Guds vilja.

Fler artiklar för dig