Franskt VM-guld ger ungdomar i förorten hopp

Trots dödsfall och kravaller: VM-yran i Frankrike är positiv för kvinnor och ger förorts- ungdomar framtidstro. Det säger Carin Saracco som är präst i Svenska Kyrkan i Paris.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blev den målrikaste VM-finalen på 60 år, undantaget finaler med straffavgöranden, när Frankrike slog Kroatien med 4-2 på Luzjnikistadion i Moskva på söndagen och därmed blev världsmästare i fotboll för andra gången någonsin.

Men den efterföljande folkfesten slutade i kaos och tragedi på sina ställen runtom i Frankrike.

Vid Place Bellecour i Lyon dit 20 000 personer hade samlats för att se matchen på storbildsskärm uppstod bråk mellan flera personer redan tidigt på kvällen. Minst åtta personer greps under kvällen och natten. Även i städerna Marseille, Strasbourg och Rouen var det bråk och tumult med sammandrabbningar mellan polis och firande ungdomar. Två poliser skadades enligt uppgifter till tidningen Le Monde.

Läs mer: Thomas Manfredh: VM-förbudet mot kristen tro ett slag i luften

 

I Paris har runt 4 000 poliser varit utplacerade under VM. Efter terrorattentatet 2015 har regeringen beviljat polisen utökade befogenheter och på paradgatan Champs Élysées använde kravallutrustad polis tårgas mot ett trettiotal personer som hade krossat skyltfönster och stulit vin och champagne.

Dödsolyckor

VM-festen har även skördat dödsoffer. I Annecy, i sydöstra Frankrike bröt en 50-årig man nacken och omkom när han dök ner i en grund kanal. Och i den lilla staden Saint-Felix i norr avled en 30-årig man efter att ha kraschat in i ett träd i samband med firandet.

Men dödolyckor och ordningsproblem till trots är just det här VM-guldet extra mycket värt för Frankrike.

Det säger Carin Saracco som vikarierar som sommarpräst i Svenska Kyrkan i Paris.

Hon påpekar att de båda dödsolyckorna inte var resultat av bråk och att risken för olyckor ökar när man går man ur huse i ett land med 67 miljoner invånare. Kravallsituationen på Champs Élysées uppstod sedan högerextrema hade dröjt sig kvar i centrala Paris efter nationaldagen som firades dagen innan, säger Carin Saracco efter att ha tagit del av fransk nyhetsrapportering. Hon ser också årets firande som ett slag för feminismen.

Läs mer: VM-spelare förenades i ovanlig bön

 

– När Frankrike vann VM-guld för 20 år sedan var en klar majoritet av de firande män. I år är det lika stor andel kvinnor som är ute och deltar i folkfesten, säger Carin Saracco till Dagen och tillägger:

– Dessutom valde den franske förbundskaptenen ett ungt, mångkulturellt landslag med brokig bakgrund. Det tror jag betyder oändligt mycket för ungdomar i Paris förorter som nu kanske vill satsa på fotboll i stället för att välja en kriminell karriär.