Fridolin: Besviken på KD:s nej till migrationsuppgörelsen

Regeringens migrationsuppgörelse hänger på en skör tråd, efter att både KD och L berättat att de kommer rösta emot förslaget.
– Det är klart jag är besviken på KD, med tanke på det engagemang som finns i kyrkorna, säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att rösta nej till regeringens förslag på migrationsuppgörelse, då de vill ge unga ensamkommande en ny chans att få stanna i Sverige. Miljöpartiet har varit drivande i att få igenom uppgörelsen, och språkröret Gustav Fridolin är mycket besviken på att två uttalat flyktingvänliga partier inom Alliansen vänder förslaget ryggen.

– Om det här står sig är det sorgligt, säger han till Dagen.

– Det finns så mycket vi politiker kan ha konflikter om, men det här handlar om unga människor som rotat sig här, som många har tagit ett stort ansvar för och som hade fått stanna om våra system hållit som de ska.

Långsam process

Gustav Fridolin menar att många unga ensamkommande har fått avslag enbart för att asylprocessen har dragit ut på tiden, då de hunnit bli myndiga. Nu har myndigheterna brustit då de inte klarat av att ge besked inom rimlig tid.

– Att det ska drabba de ensamkommande unga, det hänger inte ihop, säger han.

Uppgörelsen som regeringen presenterade för ungefär två veckor sedan ska ge unga ensamkommande möjlighet att stanna kvar i Sverige, via gymnasiestudier och möjlighet att få ett jobb.

Vore det inte bättre om de redan i dag kunde få ett tydligt ja eller ett nej?

– Miljöpartiets kongressbeslut är att de som kom 2015 ska få stanna. Men den lösning som vi lyckats förhandla fram är inte bara att erbjuda dem en plats i Sverige, utan även en framtid i Sverige, säger Gustav Fridolin, och syftar då på möjligheten till utbildning.

– Men i grunden är så klart ett permanent uppehållstillstånd bättre.

Miljöpartiets språkrör – tillika utbildningsminister – menar att deras förslag ger de ensamkommande en chans på riktigt, och riktar i sin tur kritik mot L och KD som i stället vill att synnerligen ömmande skäl ska tas tillbaka som asylskäl. Gustav Fridolin menar att ytterst få unga, främst afghaner, skulle få stanna om det infördes.

Vilka är du mest besviken på?

– Kristdemokraterna är ett parti vi ofta samarbetat med i flyktingpolitiken och jag vet många i KD som är engagerade på ett väldigt personligt plan. Jag kanske inte vill värdera vilka jag är mest besvikna på, men det är klart att jag är besviken på KD, med tanke på det engagemang som finns inom kyrkorna, där många står KD nära.

Stämmer det att ni satte hela regeringsmakten på spel för att få till den här uppgörelsen?

– Vi brukar undvika att kommentera vad som sagts i förhandlingsrummen. Men det här är viktigt och det är på riktigt för de här unga människorna.

– Jag kan inte i mitt liv se att Sverige skulle bli bättre för att vi utvisar tusentals unga som rotat sig här och som vi redan investerat sig så mycket i. Hade det varit en väg vi investerat i, sa en kommunalpolitiker till mig, så hade den garanterat byggts färdigt. Men med människor verkar andra principer gälla.

Centerpartiet vågmästare

Nu ser det ut som om hela uppgörelsen ligger i Centerpartiets händer, som i denna sakfråga fått något av en vågmästarroll. Gustav Fridolin har långtifrån gett upp, och vill inte spekulera i hur MP ska gå vidare om riksdagen stoppar förslaget.

Din ministerkollega Alice Bah Kuhnke tackade nyligen Sveriges kristna råd, och menade att kyrkorna spelat en viktig roll i att få till den här uppgörelsen. Vad har de bidragit med?

– De vittnesmål som kommer, inte minst från kyrkligt håll, har varit väldigt betydelsefulla. Det är kyrkans uppdrag att bära vittnesmål åt de svagaste i samhället och det här är verkligen personer i en utsatt situation. Många har hälsats välkommen till Sverige genom en kyrka, och när nu kyrkorna flera år senare ser att de man välkomnade och engagerade sig för riskerar att skickas till ett av världens farligaste länder, då ger man sin röst till dem. Det är betydelsefullt.

Debatt