Fridolin: Regelverket i Sverige ska skärpas

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) slår i en debattartikel i Aftonbladet fast att huvudmän som inte står för vissa grundläggande värderingar ska stoppas från att driva friskolor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det finns friskolor, också med konfessionella huvudmän, som gör ett bra jobb och följer alla regler. Men det finns också aktörer som sannolikt skulle ha svårt att klara en granskning för att ta del av föreningsbidrag eller hyra en kommunal lokal", skriver utbildningsminister Gustav Fridolin med anledning av att regeringen har fattat beslut om att analysera regelverket för konfessionella inslag i skolväsendet.

"Nya regler kommer kunna gälla både nya och existerande skolor", skriver han.

 

Läs mer: Klartecken för utredning om konfessionella inslag

 

I debattartikeln kritiserar Gustav Fridolin sin företrädare på posten som utbildningsminister, Jan Björklund (FP), för att den nu gällande skollagen – som arbetades fram av den förra alliansregeringen – inte ger utrymme att granska aktörerna bakom en skola.

Gustav Fridolin kallar det "orimligt" att värdegrunden hos huvudmän, som vill starta skolor, inte granskas innan de godkänns.

"Regelverket i Sverige ska skärpas. För att få tillstånd att driva skola ska du som huvudman stå för det regelverk du sedan ska upprätthålla. Den som inte står för grundläggande värderingar om jämställdhet och mänskliga rättigheter ska stoppas från att driva friskolor i Sverige."

 

Läs mer: Nytt uppdrag för Lars Arrhenius – ska granska konfessionella inslag i skolväsendet

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar