Frizon lägger ner – årets festival blir den sista

Den kristna festivalen Frizon lägger ner efter sommaren – beskedet kom på onsdagen.
– Det är vemodigt att festivalens nedläggning nu är beslutad. Men det är också modigt att avsluta i tid, säger Josef Maxson, projektledare för Frizon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt ett pressmeddelande från Evangeliska frikyrkan har Festivalen Frizon med devisen ”En festival inför Gud” blandat bibelstudier, konserter, sport, gudstjänster, dansgolv och mycket mer.

”Den har blivit en viktig plats för unga kristna i Sverige att möta Gud, brottas med svåra frågor och uttrycka sin kreativitet och kultur.”

Men snart är epoken över. Sommarens festival blir den sista.

– Festivalen har de senaste åren inte haft samma genomslag bland unga som tidigare. Den form som för 10–15 år sedan fick vara så betydelsefull har kanske tappat i relevans, säger Bernth-Åke Ottosson, tillförordnad missionsdirektor för EFK.

– Detta tillsammans med återkommande ekonomiska bakslag har lett fram till att vi i EFK:s missionsledning och Frizonledningen under våren har fört samtal om ett avslut. Med det som grund har EFK:s missionsledning formellt fattat beslutet om en sista festival, fortsätter han.

Läs mer: Daniel Wistrand: Frizonfestivalen gjorde tron större och vackrare

 

Ifrågasätter om man fyller behov

Av pressmeddelandet framgår att det aldrig har varit ett mål i sig att arrangera en festival. ”Festivalens ledningsgrupp har under historien flera gånger frågat sig själva om festivalen fortfarande fyller ett behov. De senaste åren har antalet festivaldeltagare minskat. Flera andra festivaler på landsbygden har också märkt av en minskning och exempelvis Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen har fått läggas ner för flera år sedan.”

– Det är vemodigt att festivalens nedläggning nu är beslutad. Men det är också modigt att avsluta i tid. Vår längtan i Frizonledningen är att få avsluta tillsammans med alla som gillar Frizon. Vi vill tillsammans göra en festival inför Gud och blicka framåt, säger Josef Maxson, som nyligen ersatte Edvard Wiberg som projektledare för Frizon.

Läs mer: Tomas Poletti Lundström: EFK skulle inte göra så här med Torpkonferensen


EFK: Ungas engagemang hög prioritet

Den gångna helgen valdes Ingemar Forss och Linalie Newman till nya missionsdirektorer för EFK och enligt pressmeddelandet från EFK hade de redan innan utnämnandet sagt att frågan om ungas engagemang fanns högt upp på deras prioriteringslista.

– Frizon har varit en fantastisk mötesplats för unga, men också betydelsefull för hela vår rörelse. Frågor som rör den unga generationen är viktiga för oss som nya missionsdirektorer, säger de och berättar att de kommer att finnas med på Frizon och att de, tillsammans med Frizonledningen, tänker bjuda in till ett framtidsforum.

– Vi vill finna nya vägar och mötesplatser där unga människors tro och engagemang får växa och fördjupas, säger de.

Läs mer: ”Frizons nedläggning ett tecken på hur unga hanterats i EFK”

 

Sänker åldersgränsen på sista festivalen

Tidigare har deltagarna varit välkomna till Frizon från det år de fyller 16 år. Men i år sänks åldersgränsen till året deltagarna fyller 15 år, vilket betyder att alla födda 2003 och äldre är välkomna på festivalen.

– Många tonåringar längtar i flera år efter att bli tillräckligt gamla för att få åka på Frizon. Eftersom årets festival blir den sista så sänker vi åldersgränsen för att fler ska kunna vara med om ett Frizon, säger Josef Maxson, som poängterar att det – trots att festivalen nu alltså läggs ned – är läge att fira eftersom festivalen i år firar 20-årsjubileum.

Läs också: Tio Frizon-minnen vi aldrig glömmer

 

– Vi ska fira det stort. Så kom alla ni som varit på Frizon genom åren. Kom och fira en festival inför Gud. Kom och var nostalgisk. Kom och dröm om något nytt. Kom och be för och dansa med den unga generationen och hör av dig om du vill vara med och bidra.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!